Elevii care termină liceul la țară vor intra pe locuri speciale la facultate

Locuri speciale la facultate pentru absolvenții liceelor de la țară. Foto: Pixabay

Locuri speciale la facultate pentru absolvenții liceelor de la țară. Absolvenții liceelor din mediul rural vor avea locuri speciale la facultățile din România. Este pentru prima oară în istoria sistemului educațional din țara noastră când se ia o astfel de măsură.

”Este pentru prima dată în istorie când asigurăm pentru acești absolvenți o admitere separată de ceilalți, așa cum facem o admitere separată pentru etnicii români și pentru rromi. Aceștia practic au un anumit număr de locuri dedicate la fiecare universitate, proporțional cu numărul de locuri istoric atribuit și practic având o admitere separată, nu concurează decât între ei”, a spus Valentin Popa, ministrul Educației Naționale.

Rata de admitere la facultate a elevilor care au absolvit un liceu din mediul rural în 2017 a fost una foarte ridicată: 90%. Aproape 3.000 de tineri au absolvit cursurile liceelor de la țară anul trecut.

Ministrul Educației a precizat că programul nu se adresează absolvenților de clasa a XII-a care au domiciliul în mediul rural, ci celor care au finalizat un liceu de la țară.

Admiterea la facultate se va face pe locuri separate, însă examenele vor fi susținute de absolvenții liceelor din mediul rural în același timp cu ceilalți candidați.

2.000 de locuri speciale la facultate pentru absolvenții liceelor de la țară

Ministerul Educaţiei Naţionale alocă, în premieră în acest an, pentru admiterea în anul universitar 2018 – 2019, 2.000 de locuri pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care provin din licee din mediul rural.

„Sigur că alocarea unui număr de 2.000 de locuri nu ne garantează finalizarea studiilor universitare, dar prin această admitere separată, se asigură accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau – medicina sau programe de IT. Acești viitori studenți, sperăm noi, vor trebui să muncească din greu pentru ca această șansă acordată la început de drum să fie fructificată și să îi vedem și cu o diplomă la finalul studiilor”, a adăugat ministrul Educației, citat de Monitorul de Suceava.

Hotărârea are ca scop creșterea egalității de șanse dintre elevii din mediul urban și cei din rural, motivându-i pe cei de la țară să-și continue studiile.