Decizie în premieră: Guvernul Dăncilă renunță la SPP. Miniștrii vor fi păziți de Jandarmerie

protest
Jandarmeria Română se pregătește de mitingul Diasporei. Foto: Andreea Dogar

Printre primele măsuri ale cabinetului Viorica Dăncilă – prima femeie premier din istoria României – este renunțarea la Serviciile de Pază și Protecție.

Decizia vine la scurt timp după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe Lucian Pahonțu, șeful SPP, că a intervenit în ”bucătăria” guvernului condus de Mihai Tudose – demis de partid.

Premierul Viorica Dăncilă a renunţat la serviciile SPP, imediat după învestitură, paza urmând să fie asigurată de către Jandarmeria Română. Hotărârea prim-ministrului a fost confirmată de către secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

”Am vorbit în ultimul an de implicarea SPP-ului și a domnului Pahonțu în chestiuni de politică. Demnitari care sunt monitorizați, o bază de date care se strânge la acest domn. Decizia este firească. În momentul în care acest SPP, în loc să asigure siguranța demnitarilor, se ocupă de monitorizarea și spionarea demnitarilor și trimite informații unui singur om care face analiză pe ele, nu e în regulă”, a spus Ștefănescu, la Antena 3.

Niciun membru al Guvernului PSD-ALDE 3 nu va beneficia de protecția serviciului.

Decizia vine după declarațiile acide făcute de Liviu Dragnea la adresa șefului SPP.

„L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom afla. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu”, a declarat liderul PSD.

Potrivit lui Liviu Dragnea, noul premier are drept misiune aplicarea programului de guvernare.

”Nu o văd pe doamna Viorică Dăncilă să se lase influenţată sau, şi mai rău, să se lase speriată. Am foarte mare încredere, nu o văd să se lase ademenită”, a mai afirmat liderul PSD.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.