Cât îi „ia” unui cutremur să ajungă din Vrancea în Bucureşti

seismograf
Omul analizează evenimente astronomice care au avut loc în urmă cu miliarde de ani, dar nu cunoaşte încă destule despre un fenomen care afectează o bună parte dintre locuitorii Pământului: cel seismic.

„E un paradox. Ştim mai multe despre Cosmos decât despre interiorul Pământului”, spune, într-un dialog cu greatnews.ro, Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului.

Acest paradox este cauzat de faptul că accesul la interiorul Pământului este dificil, chiar mai dificil decât i-a fost omului să cunoască Universul.

Însă, Radulian arată că seismologii au un instrument de nădejde la îndemână: statistica. „Seismologia e încă o ştiinţă empirică. Fenomenul seismic e impredictibil, dar prezintă şi unele comportamente legice”. Altfel spus, cu ajutorul istoricului de cutremure şi a datelor strânse în timpul acestor evenimente, seismologul poate emite păreri cu şanse mari de a se confirma.

În prezent, este posibil ca bucureştenii să afle despre producerea unui cutremur vrâncean cu maximum 25 de secunde înainte. „În Bucureşti, se poate anunţa cu aproximativ 10-15 secunde înainte că a început cutremurul în Vrancea. Şi cu vreo 25 de secunde până la mişcarea cea mai puternică”.

Singurul instrument de care se folosesc seismologii în această situaţie este viteza de propagare a undei seismice. Din Vrancea spre Bucureşti, aceasta „călătoreşte” cu o viteză de aproximativ 8 kilometri pe secundă.

Astfel, un craiovean poate fi avertizat, teoretic, mai din timp (peste 30 de secunde), deoarece Craiova este mai departe de Vrancea decât Bucureştiul.

O zonă protejată de cutremurele vrâncene este cea transilvană, unde unda este puternic atenuată.

Dacă v-a plăcut acest articol şi îl consideraţi unul util, vă invităm să vă alăturaţi, cu un simplu Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.