Condimentul care se vinde cu 14.000 de euro kilogramul și se cultivă și în România

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

Un condiment considerat o delicatesă și un lux, din cauza prețului foarte mare, se poate obține și pe unele câmpuri din România.

Un spaniol a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin din Gorj și pe o parte din suprafața agricolă a început să cultive șofran. Acest condiment se vinde cu 14.000 de euro kilogramul în Europa, potrivit investitorului spaniol, citat de Digi24.

Un mic producător de șofran a povestit pentru Agrointel.ro cum a început o plantație. Înființarea unei culturi de șofran este destul de costisitoare. Pe 700 de bulbi cumpărați din Sardinia a plătit, în 2012, 560 de euro.

Este indicat ca terenul pe care înființezi cultura să fie după cereale păioase, iar solul să fie argilos sau silicos, cu un drenaj bun. Bulbii se pun toamna, iar recolta se face în anul următor, în lunile octombrie și noiembrie.

La început, pe 200 de metri pătrați, micul producător spune că a reușit să obțină 40 de grame de șofran.

Șofranul este o plantă mediteraneană, din care se pot extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și alte substanțe care sunt folosite în medicină și alimentație.

Se spune despre șofran că a fost mereu cel mai scump condiment din lume. Ar avea origini în Orientul Mijlociu și ar fi fost adus în Spania de mauri. Cele mai mari plantații de șofran se găesesc în Spania, Grecia, Franța, Italia, Maroc, Iran sau China.

Prețul foarte mare este dat de faptul că pentru 1 kilogram de condiment este nevoie de recoltarea a peste 150.000 de flori din care se rețin numai stigmatele și se usucă până la pierderea a 4/5 din umiditate. De asemenea, se cultivă manual, iar mecanizarea este doar în ceea ce privește pregătirea solului.

Șofranul este menționat de Homer, Plinius cel Bătrân, Hippocrates, Chaucer sau Shakespeare. În evul mediu, Eduard al III-lea le impunea fermierilor englezi cultivarea plantei, numită aici „crockers”. În 1838, în America, agenda medicală arăta că „în doze mici, înviorează spiritul”.

Șofranul este folosit în bucătărie în cantități mici, pentru că altfel ar putea deveni nociv și poate crea tulburări de comportament.

De asemenea, șofranul nu este recomandat femeilor gravide, pentru că poate provoca avortul. Nici persoanele care suferă de tulburare bipolară nu au voie să mânănce preparate cu șofran, precum că planta poate declanșa în cazul acestor afecțiuni un comportament agresiv.

FOTO: ulleo/Pixabay.com