Cod roșu de inundații. Sunt vizate 15 județe

FOTO: distel2610/Pixabay.com
FOTO: distel2610/Pixabay.com

Meteorologii au anunțat cod roșu de inundații pentru 71 de localități din 15 județe. Inundațiile sunt provocate de topirea zăpezii și ploile din ultimele zile. Până acum, au fost afectate peste 130 de case și anexe gospodărești, precum și două drumuri naționale, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Inundațiile au făcut pagube în localități din județele Argeș, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman şi Vaslui.

MAI anunță că peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice. În această dimineață a fost actualizat codul roșu hidrologic pentru depășirea cotelor de pericol pe pe râul Buzău (aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu), în judeţele Braşov, Buzău şi Covasna.

Din cauza inundaţiilor, miercuri dimineaţă traficul rutier este blocat pe DN13C, Vânători-Cristuru Secuiesc, în judeţul Mureş, circulaţia fiind deviată de la intersecţia DN13C cu DN13A pe ruta DN13A Lupeni – Bălăuşeni – DN13 Bălăuşeni – Sighişoara.

De asemenea, este blocat traficul şi în judeţul Covasna, pe Drumul Naţional 10, care face legătura între Buzău şi Braşov. Circulaţia este deviată pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice.

De asemenea, şoferilor li se recomandă să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge.

Începând de astăzi, ploile vor mai scădea în intensitate, dar vor continua să apară temporar în sud, în est şi în centru. Joi, va mai ploua slab tot în jumătatea de est, dar din timpul nopţii un alt val de ploi va apărea în vest şi sud-vest.

În prag de weekend, acesta va cuprinde toată jumătatea vestică a ţării. Pe creste, vor fi precipitaţii mixte şi va bate vântul. Temperaturile vor continua să fie ridicate peste tot.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.