Cod galben de ploi în România. Lista județelor vizate și perioada avertizării meteo

Meteorologii români au emis în dimineața zilei de sâmbătă, ora 9, un cod galben de ploi, vânt puternic și răcire accentuată în 29 de județe. Avertizarea este valabilă până duminică noaptea, la ora 23.

Primele probleme cu vântul și ploile vor fi resimțite de cei din Banat, Crișana și Maramureș, unde precipitațiile încep chiar de sâmbătă dimineață. Apoi, va ploua în întreaga zonă a Transilvaniei, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică instabilitatea atmosferică va cuprinde și județele Olteniei.

Cantitățile de apă vor fi cuprinse între 15 și 40 de litri pe metri pătrat, cele mai puternice ploi fiind cele care vor afecta vestul și nord-vestul țării. Vântul va bate chiar și cu 55-75 de kilometri la oră.

Trebuie spus și că vom avea primele descărcări electrice din acest an. În unele zone, vor fi și condiții de formare a grindinei.

Temperaturile vor fi scăzute duminică, însă nu și sâmbătă, când vor fi peste media acestei perioade.

Județele aflate sub avertizare sunt:

Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu, Brașov, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinți, nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și jumătățile de vest ale județelor Vrancea, Bacău, Neamț și Suceava.

Muntenia, Dobrogea și Moldova sunt regiuni fără avertizare (excepție fac unele regiuni din câteva județe), însă și aici, duminică, va bate vântul cu 45-55 kilometri pe oră și vor fi semnalate local averse (cantitatea de apă nu va depăși însă 15 litri pe metru pătrat).

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.