Cinci destinații pentru un Paște tradițional în România

5 destinații pentru un Paște tradițional în România
Destinații pentru un Paște tradițional în România: Mănăstirile din Bucovina sunt o alegere excelentă. Foto: Pixabay

Dacă nu vreți să petreceți Paștele acasă, dar vreți să intrați în atmosfera acestor Sărbători, vă propunem o listă cu cinci destinații pentru un Paște tradițional în România.

Maramureș

Destul de greu de atins, mai ales pentru românii din sudul țării, Maramureșul rămâne o regiune a României unde tradițiile sunt încă vii. O vizită de Paște aici poate fi un prilej excelent pentru a vedea cele opt biserici de lemn care au fost incluse în Patrimoniul Unesco sau Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Dacă alegeți să vă petreceți timpul la o pensiune rurală din Maramureș de Paște, veți avea cu siguranță parte de o masă tradițională, cât și de obiceiurile specifice acestei perioade.

În prima zi de Paște, localnicii îmbracă țoalele cele mai de preț sau costumele populare, transmise din generație în generație.

Ouăle sunt vopsite și încondeiate printr-o tehnică specială, fiind tratate cu ceară și decorate cu motive florale sau religioase. Puteți savura faimoasa Pască, dar și mâncăruri delicioase pe bază de miel.

Cinci destinații pentru un Paște tradițional în România

Bucovina

Cu frumoasele ei mănăstiri pictate, Bucovina este o destinație ideală pentru vacanța de Paște. Oaspeții pot trece pe la Voroneţ, Moldovita, Mănăstirea Humorului, Suceviţa sau Putna. Toate aceste mănăstiri oferă și cazare.

Puteți participa la încondeierea ouălor, în timp ce în noaptea de Înviere toate luminile rămân aprins aprinse. A doua zi, tinerii locului le stropesc cu apă pe fetele cu care vor să se însoare.

Mărginimea Sibiului

Mărginimea Sibiului este casă pentru aproape 20 de sate care au o istorie foarte bogată. Este o regiune cu pajiști splendide, unde transhumanța are loc din cele mai vechi timpuri.

O parte din produsele faimoase din această regiune sunt cele din lapte de oaie, precum telemeaua, urda și cașul. Este una dintre cele mai interesante destinații turistice pentru un Paște tradițional din România.

Oamenii duc ramuri de salcie la biserică, pe care apoi le duc la cimitir sau le așază în casă sau în ieslea animalelor, pentru a avea parte de bogăție. În satul Rod, tinerii căsătoriți primesc oale din lut în ziua de Paște.

Țara Moților

Locuitorii celor 12 sate de la nord de Câmpeni, în județul Alba, reprezintă populația de bază a Țării Moților. Regiunea poate fi extinsă și în unele zone din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Dacă alegeți această regiune ca destinație de Paște, Alba-Iulia poate fi primul mare obiectiv al călătoriei. În Țara Moților, de Paște, se păzește toaca. Dacă locuitorii nu reușesc să apere toaca de hoți, trebuie să ofere o masă bogată. Dacă reușesc, atunci hoții sunt cei responsabili cu organizarea festinului.

Cinci destinații pentru un Paște tradițional în România

Câmpulung Muscel

O zonă foarte frumoasă a țării, unde tradițiile sunt în continuare vii. Câmpulung Muscel, fostă capitală a Valahiei, oferă un cadru liniștit și peisaje care îți taie respirația.

Sunt multe monumente de vizitat aici, precum mai multe muzee, dar și mănăstirea și cadedrala construite de primul conducător al Țării Românești, Negru Vodă.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.