Ce au mai inventat românii? Parizerul bio: N-are nitriți și este sănătos

Gălățenii au inventat parizerul sănătos. Foto: Pixabay

Patru profesori ai Universității gălățene Dunărea de Jos au inventat un parizer bio, care nu conține niciun fel de aditivi nocivi sănătății. Produsul, realizat din carne de porc, are un gust identic cu variantele sale tradiționale, dar mai puțin sănătoase.

Astfel, aditivii folosiți la preparea cârnaților disponibili în acest moment în comerț, au fost înlocuiți cu șrot de cătină albă.

Produsul a fost creat la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității din Galați. Cercetătorii au avut nevoie de un an pentru a ajunge la varianta finală a parizerului bio. După primele teste de laborator, specialiștii în alimentație au descoperit cât de bogate în fibre și proteine sunt crupele de cătină albă, după extragerea uleiului din fructe.

Cârnatul bio este în proces de patentare. Cei patru cercetători care l-au inventat sunt Liliana Mihalcea, Maricica Stoica, Petru Alexe și Cristian Dima.

”De 40 de ani tot încercăm să găsim o soluție pentru eliminarea sau reducerea nitratului de sodiu din cârnați și parizer”, a explicat Petru Alexe, decanul facultății gălățene.

Parizerul are un termen de valabilitate de cel mult 28 de zile și poate fi produs de orice fabrică de procesare a cărnii. Nu este necesar un echipament nou, procesul de producție fiind cel clasic, doar că ingredientele sunt diferite. Parizerul bio va fi produs pentru prima oară la scară mare în aprilie, la Brașov.

Parizerul a primit medalia de aur și premiul special al juriului la Salonul Internațional de Cercetare care a fost ogranizat de curând la Cluj-Napoca.