Cancer de sân vindecat. Premieră: pacientă în stadiu terminal, vindecată; boala – eradicată complet

cancer de sân vindecat
Foto: qimono / pixabay.com

Cancer de sân vindecat. O pacientă ce avea cancer în ultimul stadiu s-a vindecat printr-o terapie revoluționară: medicii au folosit celule ale sistemului imunitar ale pacientei pentru a distruge tumorile, relatează „The Guardian”.

Un cercetător în domeniul cancerului a spus că experimentul este o dovadă că ne aflăm „aproape de o revoluție majoră” în tratarea cancerului cu ajutorul imunoterapiei.

O femeie care avea cancer de sân în stadiu avansat (cancerul se răspândise în multe părți ale corpului său), s-a vindecat complet de boală printr-o terapie revoluționară care folosește puterea sistemului său imunitar de a lupta împotriva cancerului.

Este pentru prima dată când o pacientă care avea cancer de sân în ultimul stadiu a fost tratată cu succes de un tip de imunoterapie care folosește propriile celule din sistemul imunitar al pacientei pentru a distruge celulele canceroase.

Judy Perkins, o ingineră în vârstă de 49 de ani din Florida, SUA, a încercat inițial chimioterapie, dar aceasta nu a împiedicat tumoarea de la sânul drept să crească și să se răspândească la ficat și în alte zone. La acea dată i s-au dat doar 3 ani de trăit.

Apoi, a fost selectată pentru a participa la testele clinice cu noua terapie, iar răspunsul organismului său a fost uimitor.

Cancer de sân vindecat – La drumeție de 65 de km

„Spre final, starea mea se deteriorase foarte mult, și aveam o tumoare care mă apăsa pe un nerv, ceea ce însemna că voiam să îmi petrec cea mai mare parte a timpului încercând să nu mă mișc deloc pentru a nu simți durere. Renunțasem să mai lupt”, a povestit Perkins pentru „The Guardian”.

Lucrurile s-au schimbat la 180 de grade după noul tratament.

„După ce tratamentul a dizolvat majoritatea tumorilor, am putut să merg într-o drumeție de 65 de kilometri”, a povestit ea.

Cancer de sân vindecat – un „răspuns fără precedent”

Laszlo Radvanyi, director științific la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Ontario, a spus că este un „răspuns fără precedent” la un caz de cancer de sân atât de avansat.

Pentru a crea tratamentul, medicii au tăiat mai întâi mici bucăți de țesut din tumorile lui Perkins și le-au studiat ADN-ul pentru a detecta mutațiile specifice cancerului său. S-au concentrat pe mutațiile care afectaseră 4 gene care produceau mai multe proteine anormale în tumori.

Cancer de sân vindecat prin imunoterapie

Apoi, medicii au extras limfocite, celule ale sistemului imunitar, care invadaseră tumorile încercând să le ucidă, dar care eșuaseră fie deoarece au fost prea slabe sau prea puține. Următorul pas a fost să crească miliarde de astfel de celule în laborator, pentru a le descoperi pe cele care sunt cele mai eficiente în distrugerea cancerului prin recunoașterea proteinelor anormale.

Doctorii au tratat-o pe Perkins injectându-i în corp 80 de miliarde de celulele ale sistemului imunitar alese cu grijă. Alături de această terapie Perkins a primit și medicamentul pembrolizumab, care este un medicament standard care poate ajuta sistemul imunitar să atace cancerul. Testele realizate după 42 de săptămâni au arătat că Perkins nu mai avea deloc cancer.

Și nici acum, la 2 ani de la vindecare, cancerului nu s-a întrors.

A fost testat cu succes „vaccinul” pentru cancer

Foto: qimono / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.