Bombă ecologică. Ce fac șoferii de mașini diesel ca să economisească 1.500 de euro

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Mai multe mașini diesel au fost descoperite în trafic de inspectorii Registului Auto Român (RAR) fără filtre de particule. Prin urmare, acestea sunt mai poluante în trafic.

Potrivit Digi24, inspectorii au descoperit pe internet câteva service-uri auto în care mecanicii promit că pot să scoată filtrul de particule. Reprezentanții RAR au mers incognito și au încercat să-și măsluiască mașinile.

Un mecanic i-a promis unui presupus client, un inspector RAR sub acoperire, că îi scoate filtrul și apoi trebuie să-i facă și câteva modificări la soft.

Filtrul de particule al mașinilor diesel are rolul de a reduce emisiile poluante. Atunci când se umple de particule trebuie schimbat, însă prețul unui astfel de filtru poate ajunge și la 1.500 de euro. Manopera pe care un mecanic o cere pentru a-l scoate de tot este de 1.200 de lei.

„Excesul de fum care poate fi constatat şi vizual. Mai mult, poate afecta sănătatea cetăţenilor prin emisiile de particule care nu vor mai fi reţinute. Pentru operatorul economic verificat în cauză amenda a fost dată către maxim”, a declarat inspectorul RAR Mihai Burcea, pentru Digi24. Amenzile sunt de până la 10.000 de lei.

Din cele peste 6 milioane de mașini înmatriculate în România cam jumătate sunt cu motoare diesel. Sunt mai multe orașe care au decis să le interzică treptat.

Hamburg, al doilea cel mai mare oraș din Germania, va deveni primul oraș din Europa care va interzice parțial mașinile diesel, pentru a reduce poluarea.

Un tribunal din Leipzig a decis în februarie că fiecare oraș din Germania poate decide dacă interzice sau nu accesul autovehiculelor diesel în orașe, în anumite condiții.

Roma a anunțat că le va interzice din 2024, în timp ce în Londra, șoferii care conduc mașini diesel mai vechi de 11 ani trebuie să plătească o taxă suplimentară. De asemenea, capitala Franței, Paris, vrea să interzică mașinile diesel înregistrate înainte de 2005.

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.