Afaceri cu paulownia. Ghid complet despre arborele care crește cu 6 metri pe an

afaceri cu paulownia
Foto: Jean-Pol GRANDMONT / Wikimedia Commons

Afaceri cu paulownia. Pe numele oficial Paulownia Tomentosa, acest copac este un arbore decorativ, originar din China, unde se cultivă de circa 2.000 de ani pentru producția de lemn. În ultimii ani însă el a devenit o adevărată vedetă și în România.

Ce are special arborele paulownia este creșterea excepțional de rapidă, el putând atinge maturitatea chiar și în 3 ani. Adus în Europa acum 200 de ani, arborele paulownia a fost mult ameliorat genetic, iar rezultatele au fost cu adevărat interesante, unii din hibrizi având o rată de creștere impresionantă.

Chiar în primul an de viață un arbore paulownia poate ajunge și la 4-6 metri înălțime.

Dacă sunteți interesat de afaceri cu paulownia, atunci ar trebui ca mai întâi să cunoașteți caracteristicile acestui copac:

– Hibrizii Paulownia Tomentosa, ca urmare a îmbunătățirilor genetice, au cea mai bună rată de creștere dintre toate soiurile de paulownia, și o mai mare adaptabilitate la o gamă mare de tipuri de soluri și de climă.
-Paulownia este foarte popular în Asta și mai ales în China, fiind folosit pentru reîmpăduriri, plantarea pe marginea drumului și ca arbore ornamental.

Care sunt cele mai bune afaceri cu paulownia pe care le puteți încerca:

– Lemnul are o granulație specială, fină, care îl face bun pentru cherestea, lăzi, ambalaje, instrumente muzicale, plăci de surf.
– De asemenea, deoarece are o coroană și flori impresionante, îl puteți vinde ca arbore decorativ
– Nu este bun pentru construcții, are putere calorică mică și utilizări limitate ca și combustibil

În cazul în care vreți să începeți afaceri cu paulownia trebuie să știți și următoarele lucruri:

– Lemnul este foarte atractiv pentru insectele de lemn. Speciile de paulownia sunt utilizate ca plante alimentare de larvele unor specii de lepidoptere, inclusiv Endoclita excrescens.
– Paulownia pierde frunzele toamna. Frunzele sunt mari, sub formă de inimă, cu diametrul de 15–40 centimetri.
– Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 centimetri, cu o corolă tubulară de culoare albă sau violetă ce seamănă cu floarea de degețel roșu.
– Fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici. Arborele se înmulțește bine prin semințe, care se pun la geminat în apă. Încolțesc în 10-12 zile.

Cum se face plantarea:

– Semințele trebuie transferate în sol fin, steril, unde vor crește în următoarele 2-3 luni, până ce pot fi mutate în pepiniere sau în solul din grădină.

– Transplantarea în grădină se face primăvara. În primul an de viață, când ritmul de creștere este foarte mare și poate să ajungă chiar și la 4-6 metri înălțime, arborele trebuie protejat de îngheț.

– Paulownia crește foarte repede, dar numai în primii ani de viață, când poate avea un ritm de șase metri pe an în înălțime.

– Unele specii de paulownia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea, la cinci-șase ani de la plantare.

– În plus, în primii ani de viață, după ce copacii sunt recoltați, se regenerează din rădăcinile existente.

– Dacă veți alege un paulownia pentru grădină, plantați-l într-un loc izolat unde să aibă spațiu, fiind necesar de luat în calcul și creșterea rapidă și dimensiunile plantei, care poate atinge chiar și 20 de metri înălțime, cu un diametru al coroanei de 8-10 metri. La vârstă de 25 de ani, planta atinge dimensiunile și formă maximă.

Cum arată arborele paulownia:

– Un mare merit al acestor copaci este capacitatea lor de a susține fixarea solurilor degradate și de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic. Forma coroanei este de cele mai multe ori neregulată, mai degrabă aducând cu o cupolă largă și profil sinuos.

– Trunchiul principal își menține continuitatea și verticalitatea până unde începe coroana, iar de aici încep ramurile principale ce pot fi la unele specii deformate, în direcții diferite, și cu traiectorii de creștere curbate, dând impresia unui arbore din stampele orientale.

– Ramurile secundare nu sunt numeroase, dar faptul că frunzele sunt de dimensiuni mari creează impresia unei coroane continue.

De ce anume are nevoie paulownia:

– În ciuda unor opinii ale cultivatorilor, paulownia nu rezistă în zonele de deal și subalpine, iar la câmpie are nevoie de un sol bun, bine drenat, fără contact cu zone freatice.

– Are nevoie de apă, în mod constant; arborele trebuie udat vara și protejat iarna.

– În plus, solul trebuie fertilizat în primii ani de creștere, de mai multe ori pe an, iar apoi an de an, toată viața (aici găsiți mai multe informații utile despre atomizoare și pompe pentru stropit).

– Paulownia are nevoie de lumină bună pentru a crește, iar în plantații arborii trebuie așezați la distanță.

– Nu suportă bine zonele cu vânt puternic și nici temperaturi de sub -20 de grade Celsius.

– Paulownia suportă greu tunderile și tăierile, acest fapt putând afecta înflorirea de primăvară, punctul forțe al plantei.

– Plantele tunse au întotdeauna o creștere mai slabă și mai puțin decorativă față de cele lăsate să crească liber.

– Plantele tunse au ramuri tinere cu tendința de frunze mai mari, iar cele netunse sunt caracterizate printr-o înflorire mai abundentă pe ramurile mai bătrâne, dar cu frunziș mai puțin.

– Eventualele tăieri se fac întotdeauna după înflorire, tăierile stimulând creșterea frunzelor.