A murit Henrik, Prințul Danemarcei, artist și figură controversată

Prințul Henrik al Danemarcei, alături de soția sa, Regina Margrethe. Foto: Wikimedia Commons
Prințul Henrik al Danemarcei, alături de soția sa, Regina Margrethe. Foto: Wikimedia Commons

Prințul Henrik al Danemarcei, soțul Reginei Margrethe, a murit marți seară. Avea 83 de ani.

Prințul Henrik, care s-a născut în Franța, s-a stins din viață la Palatul Fredensborg.

”Majestatea Sa Regina și cei doi fii au fost lângă el”, se menționează într-un comunicat al Casei Regale Daneze.

Henrik a fost spitalizat în urmă cu câteva săptămâni, după o vizită privată în Egipt. El fusese diagnosticat cu o tumoare benignă.

Prințul Danemarcei era o persoană foarte iubită în Danemarca, în ciuda controverselor pe care le-a stârnit în urmă cu doi ani, când a anunțat că nu vrea să fie înmormântat lângă Regină, întrerupând astfel o tradiție veche de aproape cinci secole. Henrik a spus că este nefericit pentru că Regina Margrethe nu l-a recunoscut niciodată ca pe un egal.

La scurt timp după anunțul făcut de Henrik, Casa Regală Daneză a anunțat că Prințul suferă de demență.

”Sper ca bărbații să fie la fel de egali ca femeile”, a spus Henrik în timpul unei dezbateri în timpul referendumului organizat în 2009, în Danemarca, pentru susținerea egalității sexelor în succesiunea regală. S-a inițiat, atunci, un proiect de lege care dorea acordarea titlului de rege lui Henrik, însă acesta nu s-a concretizat.

Henrik a adus multă culoare în Casa Regală Daneză, fiind iubit de tinerii din țara nordică pentru atitudinea sa informală.

În 2016, el a renunțat la titlul de Prinț Consort și la obligațiile sale oficiale. A petrecut mult timp la podgoria sa de la Château de Cayx, în Franța, cu toate că a rămas căsătorit cu Regina și, oficial, locuia încă alături de aceasta.

Henrik, născut Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat, s-a căsătorit cu Margrethe, moștenitoarea tronului Danemarcei, în iunie 1967. Margrethe a devenit regină în ianuarie 1972, însă Henrik nu a primit titlul de rege.

Iubitor de vin și mâncare, Prințul Henrik a fost și un artist pasionat, scriind mai multe poeme și cărți de bucate.

Casa Regală daneză nu a anunțat unde va fi înmormântat Prințul.