A murit Henrik, Prințul Danemarcei, artist și figură controversată

Prințul Henrik al Danemarcei, alături de soția sa, Regina Margrethe. Foto: Wikimedia Commons
Prințul Henrik al Danemarcei, alături de soția sa, Regina Margrethe. Foto: Wikimedia Commons

Prințul Henrik al Danemarcei, soțul Reginei Margrethe, a murit marți seară. Avea 83 de ani.

Prințul Henrik, care s-a născut în Franța, s-a stins din viață la Palatul Fredensborg.

”Majestatea Sa Regina și cei doi fii au fost lângă el”, se menționează într-un comunicat al Casei Regale Daneze.

Henrik a fost spitalizat în urmă cu câteva săptămâni, după o vizită privată în Egipt. El fusese diagnosticat cu o tumoare benignă.

Prințul Danemarcei era o persoană foarte iubită în Danemarca, în ciuda controverselor pe care le-a stârnit în urmă cu doi ani, când a anunțat că nu vrea să fie înmormântat lângă Regină, întrerupând astfel o tradiție veche de aproape cinci secole. Henrik a spus că este nefericit pentru că Regina Margrethe nu l-a recunoscut niciodată ca pe un egal.

La scurt timp după anunțul făcut de Henrik, Casa Regală Daneză a anunțat că Prințul suferă de demență.

”Sper ca bărbații să fie la fel de egali ca femeile”, a spus Henrik în timpul unei dezbateri în timpul referendumului organizat în 2009, în Danemarca, pentru susținerea egalității sexelor în succesiunea regală. S-a inițiat, atunci, un proiect de lege care dorea acordarea titlului de rege lui Henrik, însă acesta nu s-a concretizat.

Henrik a adus multă culoare în Casa Regală Daneză, fiind iubit de tinerii din țara nordică pentru atitudinea sa informală.

În 2016, el a renunțat la titlul de Prinț Consort și la obligațiile sale oficiale. A petrecut mult timp la podgoria sa de la Château de Cayx, în Franța, cu toate că a rămas căsătorit cu Regina și, oficial, locuia încă alături de aceasta.

Henrik, născut Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat, s-a căsătorit cu Margrethe, moștenitoarea tronului Danemarcei, în iunie 1967. Margrethe a devenit regină în ianuarie 1972, însă Henrik nu a primit titlul de rege.

Iubitor de vin și mâncare, Prințul Henrik a fost și un artist pasionat, scriind mai multe poeme și cărți de bucate.

Casa Regală daneză nu a anunțat unde va fi înmormântat Prințul.

DISTRIBUIȚI
Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.