A fost inventat dispozitivul care apără femeile de abuzuri

Foto: Pixabay

Un microprocesor care trimite alerte de urgență în zonele unde nu există semnal la telefon a câștigat premiul de 1 milion de dolari pus la bătaie în cadrul unei competiții mondiale a celor mai bune invenții care pot proteja femeile.

Dispozitivul câștigător este atât de mic încât este montat într-un ceas și înregistrează audio atunci când este activat.

La nivel global, una din trei femei sau fete sunt abuzate fizic sau sexual, potrivit estimărilor ONU. Statisticile sunt mult mai rele în anumite țări.

”Cum știința și tehnologia progresează, era inacceptabil pentru noi să nu avem o soluție pentru a opri această pandemie a abuzurilor sexuale”, a spus Anu Jain, care a fondat premiile XPRIZE pentru Siguranța Femeilor.

Și Organizația Națiunilor Unite și-a propus ca scop de atins până în 2030 să stopeze violența împotriva femeilor. ”Siguranța este un drept uman fundamental și nu ar trebui să fie considerat un lux pentru femei. Este piatra de temelie a egalității de gen”, a mai spus Jain.

Un mic buton de pe gadgetul câștigător, realizat de Leaf Wearables din New Dehli, India, activează o alarmă care trimite detalii despre coordonatele geografice autorităților în 90 de secunde.

Dispozitivul costă mai puțin de 40 de dolari. Designerii acestui gadget au primit un premiu de 1 milion de dolari. La prima rundă a concursului au participat 85 de echipe formate din dezvoltatorii de aplicații, cercetători, școli și companii start-up.

Printre alte invenții interesante care au participat la concurs se numără și un dispozitiv care monitorizează vocea femeii care îl poartă, iar când aceasta este în pericol, sunt trimise automat date despre locul unde se află.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.