60 de nave vechi de sute de ani au fost descoperite pe fundul Mării Negre

FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com

O echipă de cercetători, formată din experți în arheologie maritimă, a descoperit în ultimii doi ani, pe fundul Mării Negre, vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană. Cele mai vechi relicve datează din secolele IV și V î.Hr.

Proiectul poartă numele Black Sea MAP, iar primele rezultate ale cercetării au fost prezentate la începutul acestei săptămâni în portul Burgas, potrivit Balkan Insight.

Cercetătorii spun că navele descoperite arată caracteristici structurale și echipamente pe care, până acum, nu le-au văzut în realitate, ci doar în iconografii și în descrierile din cărțile vechi.

În total, s-au descoperit 60 de nave, în locuri pe care specialiștii le numesc „zone moarte”. Acestea se află la adâncimi de peste 150 de metri, unde nivelul oxigenului este foarte scăzut, nu există lumină, iar viața este imposibilă.

Astfel, navele s-au conservat foarte bine și nu a fost posibilă apariția cariilor. Jon Adams, de la Universitatea din Southhampton, unul dintre cercetători, a dat ca exemplu o navă comercială din perioada bizantină, „comprimă unul dintre cele mai frumoase muzee subacvatice din lume”.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum. Istoria se desfășoară chiar sub ochii noștri”, a declarat Kroum Batcherov, profesor al Universității Connecticut.

Ancore monumentale și alte artefacte au fost aduse la suprafață pentru următoarea etapă a studiului.

Epavele au fost descoperite în Marea Neagră, pe coasta Bulgariei, cu ajutorul unor roboți care scanau, la mare adâncime, fundul mării. Unul dintre aceștia este dotat cu o cameră de mare rezoluție, care după scanare poate reproduce o imagine 3D a ceea ce a înregistrat.

Oamenii de știință fac mai multe cercetări pe fundul mării și doresc să descopere cât de repede a crescut nivelul apei după Epoca de Gheață, care a avut loc în urmă cu 20.000 de ani.

La proiectul „The Black Sea Maritime Archaeology” lucrează oameni de știință din mai multe țări europene, cei mai mulți fiind din Marea Britanie și Bulgaria.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.