5 lucruri pe care nu le știai despre tării. Află de ce le bem și cum ne afectează organismul

Foto: Shutterstock

Oamenii consumă tării, sub diferite forme, de peste 6000 de ani. Fie că e sake în Japonia, whiskey în America sau votcă în Rusia, apetitul populației pentru băuturile spirtoase rămâne la fel de puternic ca întotdeauna. Iar acest apetit a impulsionat distileriile să producă tării din ce în ce mai rafinate și mai puternice.

Totodată, trecerea timpului a adus, la rândul său, mai multă diversitate în această industrie. În prezent, poți să alegi între mai multe branduri de tequila sau diferite tipuri de whiskey, poți să le consumi seci sau în cocktailuri, cu gheață sau fără. Paleta de opțiuni pe care ți-o oferă prezentul nu era deloc posibilă în trecut, când nu aveai acces decât la băuturi fabricate local. Tocmai de aceea, e bine să consumi tărie în mod responsabil și să știi ce efecte poate avea asupra organismului:

Nu te lasă să formezi amintiri

Dacă bei foarte mult, se poate întâmpla ca a doua zi să nu mai știi ce s-a întâmplat cu o seară înainte. Din cauza acestui lucru, majoritatea oamenilor trag concluzia că băutura i-a făcut să uite. În realitate însă lucrurile stau foarte diferit. Atunci când consumi mult alcool și în special tărie, acest lucru limitează abilitatea creierului de a forma noi amintiri.

Conform Queensland Health, alcoolul afectează formarea amintirilor pe termen lung, deși cea pe termen scurt rămâne neafectată. Astfel, dacă bei prea mult, nu mai reușești să-ți aduci aminte a doua zi decât fragmente din lucrurile care s-au întâmplat în ziua precedentă.

Nu te poți trezi cu adevărat din beție

Fie că e vorba de cafeaua cu sare, mâncarea grasă sau dușul rece, fiecare persoană cunoaște câte o metodă pentru a trezi repede pe cineva din beție. Cu toate că acestea pot face un om beat să se simtă mai bine, niciuna nu poate să elimine starea sa de beție.

Odată consumat, alcoolul nu mai poate fi eliminat din organism decât pe cale naturală, iar metabolizarea sa poate să se prelungească pe mai multe ore. Efectele sale asupra corpului durează cu atât mai mult cu cât cantitatea consumată este mai mare. Spre exemplu, pentru a elimina complet din organism 1 litru de vin consumat, este de nevoie de aproximativ 8 ore.

Alcoolul nu se digeră, ci se absoarbe

Când bei, o parte din alcoolul pe care îl consumi este descompus de enzimele din salivă, dar numai într-o măsură foarte mică. Cea mai mare parte a alcoolului consumat ajunge direct în stomac, însă el nu este digerat acolo. Odată ce a ajuns în interior, alcoolul este absorbit direct în sânge, prin pereții stomacului. De acolo, el se răspândește în întregul organism, producându-și efectele asupra individului care îl consumă. Acesta e și motivul pentru care e bine să mănânci înainte să bei. Dacă mănânci, se va forma un strat protector în stomac, care va permite asimilarea treptată a alcoolului, motiv pentru care te vei îmbăta mai greu.

Nu există alcool care nu îngrașă

Ficatul este organul responsabil cu procesarea tuturor toxinelor din organism, iar alcoolul e perceput ca un agent intoxicant, iar ficatul începe imediat să îl proceseze. Din momentul în care începi să bei, procesarea alcoolului va deveni prioritatea numărul unu pentru ficatul tău, așa că toate celelalte procese obișnuite vor fi amânate. În consecință, în organism încetinește arderea grăsimilor, lucru care duce la creștere în greutate.

Unele tării pot avea efecte pozitive asupra organismului

Deși sunt cunoscute pentru alte proprietăți „terapeutice”, unele dintre tării, consumate în cantități responsabile, pot avea multiple efecte asupra organismului. Spre exemplu, tequila contribuie la scăderea colesterolului, reducerea stresului și stimulează producția de insulină a organismului. De asemenea, conform NCBI, consumul moderat de whiskey reduce șansele de instalare a demenței și poate chiar să îmbunătățească abilitățile cognitive.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.