Vouchere de 4.000 de lei de la stat pentru unii români. Cine le primește și ce se poate face cu banii

card
Foto: StockSnap / pixabay.com

220.000 de români cu o situație materială precară ar putea primi vouchere de până la 4.000 de lei, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, relatează Știrile PRO TV.

Suma aferentă unui voucher va fi de 4.000 de lei, iar banii vor putea fi folosiți pentru renovarea casei și înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz.

Măsura se va aplica de la anul, însă până atunci autoritățile trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europeane pentru alocarea acestor fonduri.

Noile vouchere vor fi primite de familiile cu copii mulți, peste 5, dar și de cei care nu pot munci, ori de bătrâni fără sprijin.

Pentru aceste ajutoare, România vrea să obțină de la Comisia Europeană 600 de milioane de euro. Ministerul se așteaptă ca anul acesta să primim aprobarea de la Bruxelles, iar primii bani să fie încasați de beneficiari în prima jumătate a anului viitor.

Noile vouchere ar putea fi acordate la fel ca cele sociale de până acum, adică sub formă de carduri încărcate cu bani, însă doar după anchete sociale făcute de autoritățile locale, mai notează sursa citată.

Marcel Boloș a anunțat ieri pe pagina sa de Facebook că s-a întâlnit la Bruxelles cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

„Vestea bună pe care vi-o ofer astăzi este că am discutat și despre posibilitatea implementării unor vouchere de reziliență pentru sprijinirea populației vulnerabile, care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de locuire prin investiții în servicii comunitare care să includă posibilitatea sprijinirii în activitățile casnice/cotidiene, precum și a unor servicii pentru reparația locuințelor.

Domnul comisar și-a prezentat aprecierea pentru abordarea noastră multi-fond pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile și ne-a asigurat de susținerea sa, tocmai de aceea îi mulțumesc încă o dată pe această cale”, a transmis Boloș.

Foto: StockSnap / pixabay.com