Vine un nou val de COVID-19? Autoritățile se așteaptă la aproape 9.000 de cazuri noi pe zi

coronavirus vaccin
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

O analiză realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) susține că în România se va înregistra o creștere constantă a numărului de cazuri noi de COVID-19, în săptămânile următoare.

Cel mai ”negru” scenariu, care ia în calcul o creștere de 4% a numărului de cazuri zilnice, indică spre cifra de 8.900 de cazuri noi, în data de 20 martie.

Mai există două scennarii calculate de specialiștii INSP, unul care prevede o creștere constantă de un procent, ceea ce ar duce la un nivel de 3.300 de cazuri noi, în 20 martie, respectiv unul cu o creștere de 2% (4.600 de cazuri, în 20 martie).

”Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creştere susţinuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

”Era de aşteptat că deschiderea şcolilor va introduce un nivel sporit de mobilitate şi interacţiune suplimentare în cadrul comunităţilor, ceea ce va afecta situaţia epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităţilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc şi cultura, precum şi probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce priveşte măsurile de protecţie si a interacţiunilor, datorată oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Într-o conferință de presă susținută ieri, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că este posibilă apariția unui al treilea val de coronavirus.

Medicul militar a atras atenția că noile tulpini ale virusului sunt mult mai contagioase și pot avea un impact epidemiologic puternic.