Un maratonist chinez de 52 de ani a fost descalificat pentru că a fumat țigară de la țigară pe toată durata cursei

maratonist fumător china
Foto: Weibo

Un maratonist chinez în vârstă de 52 de ani a fost descalificat pentru că a fumat țigară de la țigară pe toată durata cursei pe care a terminat-o în 3 ore și 33 de minute, relatează „Daily Mail”.

Chen a participat la maratonul din orașul Xiamen pe 7 ianuarie și a fost descalificat pentru „fumat pe pistă”.

A scos un timp cu doar 5 minute mai slab decât la maratonul de acum 2 ani, când a terminat cursa în 3 ore și 28 de minute. Acum, el s-a clasat pe locul 574 din cei peste 1.500 de alergători.

maratonist fumător china
Foto: Weibo

Comitetul Maratonului Xiamen a emis ulterior o declarație prin care a anunțat descalificarea lui Chen.

Decizia s-a bazat pe o încălcare a articolului 2.12 din regulamentul Maratonului Xiamen, care stipulează: „Comportamentul necivilizat al alergătorilor, cum ar fi defecarea în aer liber, fumatul, călcarea în picioare a straturilor de flori sau a spațiilor verzi, care afectează cursa și siguranța celorlalți alergători, va duce la descalificare.”

maratonist fumător china
Foto: Weibo

Fotografiile sportivului care fumează în timpul cursei s-au viralizat pe internet. Din imaginile apărute pe rețelele de socializare din China rezultă că Chen a fumat și în timpul altor maratoane la care a participat, ca de exemplu la Maratonul Xin’anjiang în Jiande, în 2022, sau la Maratonul de la Guangzhou, din 2018.

Reacțiile la obiceiul lui Chen au fost amestecate, unii utilizatori ai rețelelor sociale etichetându-l drept „legendă”. Alții au sugerat că fumatul că ar putea fi o formă de dopaj.

maratonist fumător china
Foto: Weibo
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.