Tragedie la un meci de fotbal. 174 de oameni au murit

tragedie medi de fotbal indonezia
Foto: Captură YouTube

Cel puțin 174 de oameni au murit după ce s-au călcat în picioare la un meci de fotbal ce a avut loc în Indonezia, transmite „The Guardian”.

După ce echipa gazdelor a pierdut acasă, mai mulți suporteri au năvălit pe teren. Pentru a opri violențele, poliția a tras cu gaze lacrimogene în oameni, care s-au speriat, au fugit și s-au călcat în picioare. Tragedia s-a petrecut în orașul Malang, din estul insulei Java.

Alți 180 de spectatori au fost răniți în timpul incidentului.

În imaginile apărute pe YouTube se vede și cum poliția îi lovește cu bastoanele pe unii suporteri căzuți la pământ.

Potrivit „The Guardian”, acesta este unul dintre cele mai grave dezastre din istoria fotbalului. Poliția și organizatorii sunt acum investigați pentru a se stabili dacă se fac vinovați de tragedie. FIFA interzice folosirea gazelor lacrimogene în apropierea terenurilor de fotbal.

După ce echipa lor a pierdut, suporterii au intrat pe teren, iar forțele de ordine au tras în ei cu gaze lacrimogene, ceea ce a dus la panică. Oamenii au fugit și s-au călcat în picioare. Mulți dintre ei au murit striviți sau sufocați când au încercat să plece de pe stadion printr-una dintre ieșiri. Printre cei morți se numără și 2 polițiști. Din păcate, una dintre victime avea doar 5 ani.

Gianni Infantino, președintele FIFA, a declarat că este „o zi neagră pentru toți cei din fotbal și o tragedie de neînțeles”.

„Lumea fotbalului este în stare de șoc. Le transmit condoleanțele mele familiilor și prietenilor victimelor care și-au pierdut viața în acest incident tragic”, a spus el.

Joko Widodo, președintele Indoneziei, le-a cerut autorităților să reevalueze regulile de securitate la meciurile de fotbal și a suspendat toate meciurile din Liga 1. Evenimentele de sâmbătă trebuie să fie „ultima tragedie din fotbal a națiunii”, a precizat el.

Directorul executiv al Amnesty International Indonezia, Usman Hamid, a spus că cei vinovați trebuie trași la răspundere. El le-a cerut autorităților să se asigure că cei care au comis violențe vor fi judecați în instanță și nu vor primi doar sancțiuni administrative.

„De asemenea, cerem poliției să revizuiască folosirea gazelor lacrimogene și a altor arme neletale pentru a se asigura că o astfel de tragedie nu se va repeta”, a spus el.

Grav este și că stadionul era extrem de aglomerat. La meci s-au vândut 42.000 de bilete, deși stadionul avea o capacitate de doar 38.000 de locuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.