Spital evacuat în toiul nopții. Peste 100 de pacienți, unii abia operați, au fost scoși în stradă

pacienți foișor
Foto: Captură Antena3

Peste 100 de pacienți care erau internați la Spitalul Foișor din București, unitate specializată în ortopedie și traumatologie, au fost scoși din saloane sau de la ATI în noaptea trecută pentru a fi trimiși acasă sau transferați la alte spitale.

Decizia a fost luată în baza unui ordin semnat de secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat și de Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, scopul fiind acela de a transforma spitalul în Spital COVID.

Deoarece în acest spital nu puteau fi organizate două fluxuri, pentru pacienți COVID și non-COVID, autoritățile au impus evacuarea pacienților internați acolo. Unii dintre ei abia fuseseră internați, în timp ce alții se aflau la reanimare întrucât fuseseră operați. Pacienții au fost scoși pe targă sau în fotolii rulante, în cei aflați în stare mai gravă au fost transportați cu pat cu tot, conectați la aparate.

Mutarea pacienților a început târziu și s-a prelungit după ora 1.00 din noapte. Aparținătorii pacienților au declarat că abia la ora 18.00 au aflat că trebuie să vină să își ia rudele acasă.

Cei mai mulți dintre pacienți au fost externați și preluați de rude, iar alții au fost mutați în alte spitale.

Din cauza situației create, mai mulți protestatari au venit la fața locului și au cerut demisia ministrului sănătății Vlad Voiculescu, a lui Raed Arafat, a lui Klaus Iohannis și a Guvernului Cîțu.

Ministerul Sănătății a justificat măsura prin creșterea alarmantă a numărului de cazuri COVID în ultimele săptămâni, ceea ce a făcut ca în București să fie 0 locuri în terapie intensivă pentru bolnavii COVID.

Iată comunicatul transmis de Ministerul Sănătății:

Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor.

Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.

Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.
La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.
Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.