Schimbare uriașă la admiterea la liceu. Cum se va face începând din acest an

Înscriere la liceu 2018 (dej24.ro)
Admitere liceu (dej24.ro)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 29 august, că media claselor V-VIII a fost eliminată din calculul mediei de admitere la liceu.

Prin urmare, admiterea la liceu se va face doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională. Măsura va fi aplicată odată cu anul școlar care tocmai începe.

„În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023:

  1. În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.
  2. Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a scolii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, a anunțat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Până acum, media claselor V-VIII avea o pondere de 20% din media de admitere la liceu, restul de 80% fiind reprezentat de media obținută la Evaluarea Națională (media obținută din notele de la probele de Limba și literatura română, Matematică și, unde era cazul, Limba Maternă).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.