Pașaportul de sănătate, obligatoriu în Italia și Franța

restaurant
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Tot mai multe țări europene introduc obligativitatea prezentării permisului de sănătate în spații închise, precum restaurante sau cluburi.

După ce francezii au impus, la mijlocul săptămânii, măsuri drastice, precum prezentarea certificatelor digitale care atestă vaccinarea sau un test PCR sau antigen negativ pentru accesul în spațiile publice, italienii au anunțat planuri similare.

Fără pașaportul de sănătate, italienii nu vor putea pătrunde în spațiile de divertisment, dar nici în sălile de sport, piscine sau centre comerciale sau târguri.

Amenzile care vin la pachet cu nerespectarea regulilor pornesc de la 1.500 de euro, în Franța, pentru prima abatere, urmând să ajungă chiar și la 45.000 de euro plus un an de închisoare, pentru recidiviști.

În Italia sancțiunile sunt mai blânde. Cei care nu respectă măsura la restaurant riscă o amendă de 400 de euro, iar proprietarii localurilor se pot trezi cu afacerea închisă pe o perioadă de cinci zile.

Nu este nevoie de certificat pentru copiii sub 12 ani.

Ambele țări au înregistrat în ultimele zile creșteri semnificative ale numărului de îmbolnăviri, care este de ordinul miilor în acest moment.

Italia și Franța au reușit să vaccineze cu ambele doze mai bine de jumătate din populație.