O profesoară a fost dată afară după ce a lipsit de la serviciu 20 din cei 24 de ani de muncă

FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

O profesoară din Chioggia, provincia Veneția, Italia, a fost dată afară după ce a lipsit de la serviciu 20 din cei 24 de ani de carieră, relatează news.italy24.press.

Cazul s-a judecat în instanță, iar Curtea Supremă de Casație, cel mai înaltă instanță de judecată din Italia, a hotărât că demiterea profesoarei este legală.

Din cei 24 de ani de muncă, ea nu a fost la serviciu 20 de ani. În primii 10 ai carierei a lipsit total, iar în următorii 14 a fost în mare parte în concediu medical (de la 40 la 180 de zile pe an). În total, a petrecut doar 4 ani în catedră.

Revocarea din funcție, decisă de Ministerul Educației și Meritului din Italia, a fost confirmată de Curtea Supremă de Casație.

Ministerul propusese demiterea profesoarei în urma unei inspecții efectuate în 2015 și 2016 în școala în care lucra, pentru „inabilitate absolută și permanentă de a preda”.

Însă profesoara a atacat în instanță decizia ministerului, invocând libertatea de predare. Curtea de Casație a respins solicitarea profesoarei, invocând verdictul 17897 al Secției de Muncă, susținând că „libertatea didactică include o autonomie în alegerea metodelor de predare, dar aceasta nu înseamnă ca profesorul să nu implementeze nicio metodă sau să nu organizeze și structureze lecțiile.”

Potrivit inspecției efectuate de Ministerul Educației, profesoara avea numeroase alte carențe, dincolo de lipsa îndelungată de la catedră.

Ea nu era atentă la propriii elevi în timp ce îi asculta și trimitea constant mesaje de pe telefonul mobil.

Inspecția a constatat, de asemenea, și „absența unor criterii sustenabile în atribuirea notelor, lipsa de claritate și confuzie în explicații, improvizația, (…) absenţa firului logic în succesiunea lecţiilor, atribuirea notelor în mod spontan şi emoțional, modalitatea proastă de organizare şi pregătire a testelor.”

Totodată, ea a raportat un număr fictiv de ore dedicate explicării diferitelor subiecte sau a inserat în lista lecțiilor subiecte pe care nu le-a abordat niciodată în clasă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.