Mită pentru pensionare pe caz de boală: un medic și-a luat 3 apartamente. 4 cadre medicale, reținute

percheziție medic
Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj

4 cadre medicale din județul Gorj – 2 medici, o asistentă și o infirmieră – au fost reținute de procurori și sunt acuzate că au luat șpagă pentru a ajuta mai multe persoane să se pensioneze pe caz de boală, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

E.I.A., medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, este cercetat pentru luare de mită (75 de acte materiale) și spălare de bani.

Medicul avea atribuţii de examinare a persoanelor ce solicitau acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate.

Potrivit procurorilor, în perioada 3 iulie 2023 – 8 august 2023, suspectul E.I.A. a primit mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală.

El a primit sume de bani cuprinse între 400 şi 1.000 de lei introduse în plicuri, precum şi alte produse.

Suspectul E.I.A o folosea pe suspecta L.I., infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să dea mită. De asemenea, el era ajutat în activitatea infracţională şi de suspecta T.M., asistentă medicală, care la rândul său lua mită sub formă de bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare.

Procurorii mai spun că, în perioada 2016 – 2022, medicul E.I.A. a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri pentru a ascunde provenienţa reală a banilor.

percheziție medic
Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj

Concret, el a folosit banii pentru a cumpăra 3 apartamente pe numele unor membri din familia sa, aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor. În fapt, cele 3 apartamente au fost cumpărate de soţia suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 şi 2022.

În total, pentru cele 3 apartamente, familia doctorului a plătit 240.500 de euro şi 230.005 de lei.

În perioada 2015 – 2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 de lei, 51.564 de euro şi 529 USD, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice și pentru întreţinerea familiei.

Soţia suspectului este casnică și nu a avut un serviciu în toată perioada analizată.

Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de 150.906 de lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative.

Procurorul care se ocupă de caz a pus poprire pe contul suspectului E.I.A., până la concurenţa sumei de 150.906 de lei. De asemenea, a pus şi sechestru asiguratoriu asupra a 2 apartamente, unul situat în municipiul Cluj-Napoca şi unul în municipiul Bucureşti.

percheziție medic
Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj

T.M., asistentă medicală în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, este anchetată și ea de procurori pentru luare de mită (133 de acte materiale).

În perioada 3 iulie 2023 – 8 august 2023, suspecta T.M. ar fi primit mită o parte din sumele pe care le primea medicul expert de la oamenii ce voiau să se pensioneze.

T.M. ar fi primit sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care voia să se pensioneze anticipat pe caz de boală.

Procurorii o acuză și pe L.I., infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, de complicitate la luare de mită.

L.I., în baza înţelegerii infracţionale iniţiale cu suspecţii E.I.A. şi T.M., a pretins şi primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400 – 500 de lei, pentru a le da ulterior, cu titlu de mită, suspectului E.I.A.

În dosar este anchetată și A.T., medic oftamolog, ea fiind cercetată pentru luare de mită, fals intelectual, instigare la fals intelectual, complicitate la dare de mită și complicitate la înşelăciune.

Procurorii susțin că, în calitate de medic oftamolog atât la o clinică medicală din municipiul Târgu-Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual din aceeaşi localitate, A.T. a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită.

În baza acestor referate medicale întocmite în fals, mai multe persoane au primit certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.