Minunata poveste a bradului artificial vechi de 103 ani. „Cel mai umil pom de Crăciun din lume”

brad artificial de crăciun
Foto: Hansons Auctioneers

Un brad artificial vechi de 103 ani s-a vândut la licitație cu aproape 4.000 de euro, relatează „Smithsonian Magazine”.

Pomul de Crăciun, care a fost cumpărat inițial pentru Dorothy Grant, în vârstă de 8 ani, în 1920, este unul foarte simplu, însă are o poveste minunată.

Are cam 80 de cm înălțime și 25 de ramuri, 12 decorațiuni în formă de fructe de pădure și 6 suporturi mici pentru lumânări. Copacul artificial s-a vândut vineri la licitație pentru 3.411 lire sterline (circa 3.900 de dolari).

Prezentat drept „cel mai umil pom de Crăciun din lume”, acesta a depășit cu mult prețul estimat inițial la 60-80 de lire sterline, potrivit casei de licitații Hansons Auctioneers.

„Este uluitor. Cred că totul se datorează puterii nostalgiei”, a declarat Charles Hanson, proprietarul casei de licitații.

Copacul i-a aparținut inițial lui Dorothy Grant, a cărei familie l-a cumpărat pentru casa lor din Leicestershire, Anglia, în 1920. Când l-a văzut pentru prima oară, fetița de 8 ani a fost „extrem de încântată”, potrivit casei de licitații.

Ea i-a împodobit ramurile cu vată care semăna cu zăpada, deoarece globurile erau o „extravaganță” la acea vreme.

Grant a prețuit copacul pentru tot restul vieții. Când a murit la vârsta de 101 de ani, în 2014, pomul a fost moștenit de Shirley Hall, fiica ei în vârstă de 84 de ani.

„Vânzătoarea a decis să se despartă de el pentru a onora memoria mamei sale și pentru a se asigura că supraviețuiește ca o umilă amintire a vieții anilor 1920 – un deceniu în plină expansiune”, a mai spus Hanson.

„În anii ’20 s-au înregistrat progrese majore în știință și tehnologie. Dar deceniul a adus și prăbușirea de pe Wall Street din 1929 și Marea Depresiune. Din păcate, războiul, consecințele unei pandemii și instabilitatea economică sunt încă cu noi. Dar, atunci ca și acum, bucuria de Crăciun nu este niciodată diminuată”, a mai spus el.

Reprezentanții casa de licitații cred că, la origine, pomul de Crăciun ar fi fost cumpărat de la un magazin din Londra.

Potrivit specialiștilor Hansons Auctioneers, primii pomi artificiali de Crăciun – făcuți din pene de gâscă vopsite în verde – au apărut în Germania în secolul al XIX-lea. Ulterior, în anii ’20, magazinele universale americane Woolworths au început să vândă primii brazi artificiali produși în masă.

Bradul lui Grant „a devenit parte a sărbătorilor petrecute în familie timp de zeci de ani”, a mai transmis Hanson.

„Faptul că i-a adus o asemenea bucurie este impresionant”, a adaugat el. „Ne reamintește că extravaganța și excesul nu sunt necesare pentru a surprinde spiritul Crăciunului. Pentru Dorothy, a fost suficient să aibă un copac. Generațiile econoame din trecut continuă să ne învețe o lecție valoroasă.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.