Meleșcanu: ”Bucureștiul e mai sigur decât Berlinul”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Teodor Meleșcanu, ministrul român de Externe, spune că România ar trebui să intre în Spațiul Schengen, mai ales că Bucureștiul este mai sigur decât capitale din Vestul Europei, precum Berlin, Paris sau Bruxelles.

Într-un interviu acordat publicației Die Welt, Meleșcanu a spus că ”ne-ar fi de ajutor” și ”ne-am bucura” dacă Germania ar susține activ aderarea României la Spațiul Schengen.

”Iniţial, ar fi eliminate controalele vamale în aeroporturi, iar în a doua etapă la punctele vamale instalate pe şosele şi autostrăzi. Ar fi mai bine decât nimic”, a a mai declarat Meleşcanu, care pare să fie de acord cu o admitere treptată a țării noastre în Schengen.

Ministrul de Externe a mai spus că România este deja conectată în mare parte la sistemele folosite în Spațiul Schengen.

”Utilizăm tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoaştere facială şi a paşapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal în România, care nu se comportă adecvat sau care fac propagandă pentru grupuri islamiste radicale, sunt expulzate din ţara noastră în 24 de ore”, a explicat Meleşcanu.

Politicianul român în vârstă de 78 de ani e de părere că în România „se trăieşte mai sigur decât în Berlin, Paris ori Bruxelles”.

El crede că România este capabilă să contribuie la securitatea Europei și să asigure ”controlul total asupra frontierelor Uniunii Europene în zona de Sud-Est”.