Mai mulți romi nu au fost lăsați să intre într-un aqua park. „Ne-au selectat. Așa au ei reguli”

acces romi amazonia timișoara
Foto: Captură Facebook

Un grup de romi nu a fost lăsat să intre în aqua park-ul Amazonia din Timișoara de către paznicii de la intrare.

Un bărbat din grup a filmat întreaga scena și i-a acuzat pe administratorii water park-ului de rasism. În imaginile filmate se observă că mai mulți romi sunt ținuți la intrare, în timp ce alte persoane sunt lăsate să intre în clădire.

„Uite aici, suntem toți țigani, avem căși, avem bani, și nu ne lasă înăuntru să ne distrăm și noi acolo-n apă. Suntem curați, nu suntem murdari, avem dreptul… De ce credeți că nu ne lasă înăuntru? De ce? Că suntem țigani. Ne-au selectat cum ne-a selectat și Hitler. Așa ne-a selectat Hitler că n-avem voie și ne-a omorât. Așa ne-a selectat și omul ăsta de aici din Amazonia din Timișoara.

(…)

Au zis că n-avem voie să intrăm fiindcă așa au ei reguli. Regula este țiganii n-au voie. Am venit cu copiii, am venit din Anglia să intrăm și noi cu copiii, și ne zic că n-avem voie să intrăm că am fost selectați. Ce selectare habar n-am.

Uite, toți suntem bruneți, numai bruneții n-au voie. Uite, și ăsta-i brunet. Selectați. Și doamna asta-i brunetă, și domnul ăsta-i brunet. (…) Copiii n-au voie să intre în apă fiindcă sunt țigani”, a declarat bărbatul care a realizat clipul video.

La un moment dat, unul dintre paznicii aflați la intrare îi spune că nu pot să intre deoarece aqua park-ul este plin. Însă în intervalul de 8 minute cât durează clipul video se observă că au mai venit și alte persoane care au fost lăsate să intre înăuntru.

Apoi, paznicul îi arată bărbatului rom ce scrie pe panoul cu reguli, mai exact că aqua park-ul își rezervă dreptul de a-și selecta clientela.

„Deci uite aici clienții. Numai țigani. Deci s-au selectat. Numai țiganii n-au voie”, comentează bărbatul din grup.

Apoi, paznicul îi răspunde că motivul pentru care nu sunt lăsați să intre este acela că au făcut scandal.

„N-am făcut scandal. Omule, am intrat frumos”, a replicat bărbatul.

După aceea, paznicul invocă un alt motiv pentru care nu îi lasă să intre, și anume că nu au echipament.

„Ce echipament? Așa ai zis că n-avem echipament? Uite aici. Avem acolo tot ce-i nevoie”, a răspuns bărbatul.

Contactat de publicația G4media.ro, administratorul Amazonia Aqua Park a declarat că etnia nu este un criteriu de selecție al clienților, dar că persoanelor care au un comportament inadecvat sau care nu prezintă echipamentul de piscină la recepție (costum de baie, papuci etc) li se refuză accesul.

„Sunt multe persoane de etnie romă înăuntru. Trebuie să respecte niște reguli. Intră îmbrăcați în apă, trebuie să arate la recepție că au echipament. Ei încep să înjure, păi în cazul ăsta nu îi vrem. Au un comportament necorespunzător. Cel mai des ni se întâmplă în august, când vin de pe afară”, a spus administratorul Amazonia Aqua Park.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.