Lacul Techirghiol din județul Constanța s-a colorat în roz. Care este explicația | VIDEO

lacul techirghiol roz
Sursa: Adrian Bilba (Facebook)

Lacul Techirghiol din județul Constanța a căpătat în ultima vreme o culoare roz, relatează publicația locală ziuaconstanța.ro.

Fenomenul nu este unul nou, este întâlnit frecvent și are o explicație științifică, culoarea fiind dată de bacteriile sulfuroase care acoperă părțile expuse la lumină ale algelor.

Fenomenul a fost explicat și în lucrarea „Biodinamica Lacului Techirghiol” (1965) a lui Ion Tuculescu, mai notează sursa citată: „Bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile bine expuse la lumină. Aici cresc în biomasa de milioane până la zeci de milioane pe cm cub mai multe specii din genul Cromatium, precum și Rhabdocromatium roseum – bacterii sulfuroase autotrofe fotosintetice. În aceste îngrămădiri apa devine de regulă roz violacee. Mirosul specific de ouă stricate este (dat de – n.r.) hidrogenul sulfurat.“

Iată imaginile filmate de Adrian Bilba din Constanța:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.