Întâlnire de gradul 3 într-o pădure din România | VIDEO

urși bruni lup cenușiu brașov
Sursa: Captură video Primăria Municipiului Brașov

Întâlnirea pașnică dintre un lup și un grup de urși din județul Brașov a fost surprinsă de camerele video instalate într-un observator de animale sălbatice.

Filmulețul a fost publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Brașov și a strâns mii de vizualizări și zeci de distribuiri.

„O situație rar întâlnită în relația dintre animalele sălbatice a fost surprinsă într-una dintre pădurile Municipalității: un lup s-a apropiat la câțiva metri de un grup de urși. Imaginile au fost filmate într-unul dintre observatoarele Regiei Pădurilor Kronstadt”, au scris reprezentanții primăriei în mesajul care însoțește filmarea.

În imagini se vede cum un lup se apropie grăbit de un grup alcătuit din 4 urși bruni. Urșii nu îi acordă însă prea multă atenție, și continuă să mănânce liniștiți. La final, videoclipul surprinde un al 5-lea urs, care își scarpină spinarea de un copac.

În sălbăticie, urșii bruni și lupii cenușii intră adesea în conflict, mai ales când vine vorba de hrana reprezentată de cadavrele altor animale. Cele două specii își omoară reciproc puii dacă au ocazia, potrivit wikipedia.org.

În anul 2019, în România trăia o populație de aproximativ 6.450 – 7.200 de urși bruni.

După zimbru, ursul brun este cel mai mare animal sălbatic de uscat din România. Un mascul ajuns la maturitate cântărește, în medie, 250-300 de kilograme, și poate ajunge la o greutate maximă de 480 de kilograme și o lungime de 2,5 metri. Femelele sunt mai mici, greutatea lor variind între 150 și 250 de kilograme.

Lupii cenușii sunt, în schimb, mult mai puțin numeroși și mai greu de văzut. În anul 2019, România a raportat către Comisia Europeană un număr de 2.500 – 3.000 de exemplare de lupi cenușii.

Masculii cântăresc, în medie, 43-45 de kilograme, iar femelele 36-39 de kilograme. Cel mai mare exemplar cunoscut cântărea 79,4 kilograme (acesta a fost vânat în Alaska, în iulie 1939). Iarna, blana lupului este predominant gri, deși pot apărea și cazuri când aceasta este aproape albă, roșie, maro sau neagră. Lungimea masculilor adulți este, în medie, de 105-160 de cm, iar înălțimea la greabăn de 80-85 de cm. Lupul cenușiu poate atinge viteze de 55-70 de km/h, poate sări 5 metri în lungime și poate menține un ritm alert de urmărire a prăzii pentru cel puțin 20 de minute.

Mai multe informații despre animale sălbatice din România găsiți AICI.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.