Gestionarea finanțelor în cupluri – cum puteți depăși ușor provocările 

Foto: Shutterstock

Gestionarea bugetului ne dă bătăi de cap nu doar atunci când suntem singuri. Provocarea este mare într-o relație în care fiecare partener are nevoi și obiceiuri financiare diferite. Cum le puteți comunica, astfel încât să nu existe certuri pe viitor? Cum ajungeți la un numitor comun în ceea ce privește gestionarea finanțelor în cuplu? Iată câteva soluții practice:

 

Începeți cu o discuție sinceră

Comunicarea este soluția care rezolvă multe probleme în cuplu. Condiția este ca discuția purtată să fie una deschisă, sinceră și să se bazeze în aceeași măsură pe ascultare, cât și pe exprimarea nevoilor și dorințelor. Pentru a găsi modul potrivit vouă de gestionare a finanțelor, este important să vă răspundeți la câteva întrebări: cât câștigă fiecare, cum împărțiți cheltuielile comune, ce procent din venit sunteți dispuși să alocați unui cont de economii, dacă economiile și investițiile sunt o prioritate pentru voi, care sunt lucrurile, bucuriile sau proiectele în care doriți să investiți fiecare banii. Aceste întrebări nu au un răspuns corect sau greșit. Scopul comunicării este să găsiți o strategie care este confortabilă pentru ambii parteneri.  

 

Creați un cont pentru planuri comune

De regulă, există trei moduri principale în care cuplurile își gestionează finanțele: separat, în comun sau mixt (atât conturi separate, cât și comune). Avantajul ultimei metode este că vă permite să păstrați o independență financiară, dar și să participați la cheltuielile comune. Dacă vă surâde ultima idee, puteți crea un cont online cu zero comision, pe care îl puteți gestiona de pe un telefon mobil, prin aplicația de Internet Banking. Puteți deschide contul online, fără să vă deplasați la bancă, alegeți culoarea cardului, apoi îl primiți în câteva zile direct acasă. 

 

În acest cont puteți depozita lunar o sumă de bani pe care să o dedicați planurilor și cheltuielilor voastre comune. Fie că este vorba de facturi lunare, o vacanță, de planul de renovare al locuinței sau de o idee de afacere comună. Toate pot fi realizate mult mai ușor atunci când investiți timp și resurse împreună.

 

Alegeți un plan concret pentru plata facturilor 

Plățile dedicate chiriei, întreţinerii, utilităților și alimentelor vor fi achitate în fiecare lună. Modul în care sunt plătite aceste cheltuieli diferă de la cuplu la cuplu, în funcţie de diferenţa de venituri existentă între cei doi parteneri. De aceea, este bine să stabiliți de la început cât este confortabil pentru fiecare să plătească sau să depună în contul creat,  astfel încât să nu dea tot salariul doar pe plata cheltuielilor comune. Procentul este negociabil și diferă pentru fiecare cuplu, însă este important ca el să existe și să fie clarificat. Purtați o discuție sinceră despre împărțirea responsabilităților financiare.

 

Dezvoltați-vă permanent strategia voastră

Este posibil ca situația financiară pe care o aveți acum să se schimbe peste câțiva ani. În orice cuplu pot exista momente când ea câștigă mai mult decât el sau când invers. Mai pot apărea și perioade când cei doi trăiesc dintr-un singur venit. Fiecare scenariu va cere o strategie diferită. De aceea, este bine să rămâneți flexibili și să luați în calcul schimbările care pot apărea pe parcursul relației. Important este să vă adaptați tot timpul lucrurilor noi și să vă construiți compatibilitatea chiar și la capitolul bani. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.