Distanța de la Pământ la Marte, explicată în km și ani lumină

distanța de la pământ la marte
Ilustrație de Aynur_zakirov / pixabay.com

Deoarece atât Pământul, cât și planeta Marte se rotesc în jurul Soarelui, steaua aflată în centrul Sistemului nostru Solar, distanța de la Pământ la Marte variază.

În medie, distanța dintre cele două planete este egală cu 225 de milioane de kilometri. Așadar, media distanței de la Pământ la Marte este mai mare decât distanța de la Pământ la Soare, care este egală cu aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Distanța minimă dintre Pământ și Marte

Însă distanța dintre cele două planete variază extrem de mult, după cum arătam mai sus. În schimb, distanța de la Pământ la Soare nu variază atât de mult (cea mai mică distanță de la Pământ la Soare este de circa 147 de milioane de kilometri, iar cea mai mare de 152 de milioane de kilometri).

Distanța de la Pământ la Marte este cea mai mică atunci când toate cele 3 corpuri cerești – Soarele, Pământul și Marte – se află pe aceeași „linie”, iar Soarele nu se află „în mijloc” (adică între Pământ și Marte). Cele două planete ajung în această poziție o dată la fiecare 26 de luni (aproximativ).

Când se întâmplă acest lucru, distanța dintre ele este de aproximativ 60 de milioane de kilometri. De exemplu, la data de 6 octombrie 2020, distanța dintre cele două planete a fost de 62 de milioane de kilometri, se arată într-un articol explicativ de pe siteul NASA. Următoarea apropiere va avea loc la 8 decembrie 2022, distanța urmând să fie tot de circa 62 de milioane de kilometri.

Însă această distanță poate fi și mai mică. Cea mai mică distanță posibilă dintre Pământ și Marte este de 54,6 milioane de kilometri, însă acest lucru se întâmplă extrem de rar.

La data de 27 august 2003, distanța dintre Marte și Pământ a fost de numai 55,7 milioane de kilometri. Cele două planete nu mai fuseseră atât de apropiate de acum 60.000 de ani (deci de pe timpul neandertalienilor). Ele nu se vor mai apropia la o distanță atât de mică până în anul 2287.

Cât este distanța de la Pământ la Marte

Cu alte cuvinte, și distanța minimă dintre Pământ și Marte variază. De ce?

Explicația este oferită tot de NASA: dacă Pământul și Marte ar avea orbite perfect circulare în jurul Soarelui, atunci distanța minimă dintre ele ar fi tot timpul aceeași. Însă ele au orbite eliptice, nu circulare.

În plus, acționează și forța de atracție gravitațională care „trage” permanent de planete, schimbând în mod constant, puțin, forma orbitelor lor. De pildă, uriașa planetă gazoasă Jupiter are o influență semnificativă asupra orbitei planetei Marte.

Când Marte și Pământul se află la distanță mică una de alta, „planeta roșie” se vede foarte strălucitoare pe cer și poate fi observată cu ochiul liber. Astfel de condiții excepționale pentru observarea planetei Marte se întâlnesc doar o dată la 15-17 ani.

Puteți înțelege cum variază distanța dintre Pământ și Marte din imaginea de mai jos:

distanța de la pământ la marte
Sursa: Datumizer / Wikipedia.org

Distanța maximă dintre Pământ și Marte

Distanța de la Pământ la Marte este cea mai mare atunci când cele două corpuri cerești sunt amândouă la afeliu și se află de-o parte și de alta a Soarelui. Atunci, distanța dintre ele poate fi chiar și de 401 milioane de kilometri, potrivit space.com.

Dar ce înseamnă afeliu? Afeliul definește punctul cel mai îndepărtat de Soare pe orbita unei planete sau a unei comete. Cu alte cuvinte, când Pământul (sau Marte) se află la afeliu, înseamnă că distanța dintre planetă și Soare este maximă.

În schimb, periheliul este punctul în care o planetă sau o cometă, aflată în mișcare în jurul Soarelui, se găsește cel mai aproape de acesta.

Distanța de la Pământ la Marte în unități astronomice

Distanța dintre cele două planete poate fi exprimată și în unități astronomice. O unitate astronomică este egală cu distanța dintre Pământ și Soare, adică cu aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Rezultă că, atunci când distanța dintre Pământ și Marte este maximă, ea este egală cu 2,67 unități astronomice. Atunci când este minimă, de circa 55 de milioane de kilometri, distanța dintre cele două planete este de 0,36 unități astronomice.

Distanța de la Pământ la Marte în ani lumină

Distanța dintre cele două planete poate fi exprimată și în ani lumină (mai exact, în minute lumină, deoarece anul lumină este o distanță uriașă). Un an lumină este distanța parcursă de lumină într-un an (lumina se deplasează cu o viteză de aproximativ 300.000 de kilometri / secundă).

Când distanța dintre Pământ și Marte este minimă (55 de milioane de kilometri), distanța este de 3 minute lumină.

Când distanța este maximă (401 milioane de kilometri), ea este de 22 de minute lumină.

Foto: Datumizer / wikipedia.org / Aynur_zakirov / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Vă recomandăm și:

Distanța de la Pământ la Soare în kilometri și în ani lumină

Distanța de la Pământ la Lună în kilometri și în ani lumină

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.