Director de liceu, părinților care nu au vrut să dea 250 lei pentru o festivitate: „Dacă vrei, te supui, dacă nu, ieşi afară”

daniel negrean
Foto: ebihoreanul.ro

Daniel Negrean, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea, care este și consilier local din partea PNL, le-a cerut elevilor din clasele a XII-a câte 250 lei pentru festivitatea de absolvire. El le-a spus că cine nu plătește nu are voie să participe la ceremonia de decernare a diplomelor.

Cazul a fost dezvăluit de publicația locală ebihoreanul.ro, care a publicat înregistrări în care directorul amenință că cine nu plătește nu are dreptul să participe la festivitatea de absolvire.

Negrean le-a cerut bani atât părinților, la o ședință cu aceștia, cât și elevilor. La începutul anului școlar, elevilor li s-a spus că festivitatea îi va costa 50 lei de persoană. Acum însă, li s-a comunicat că prețul a crescut la 250 de lei, ceea ce i-a nemulțumit.

Potrivit ebihoreanul.ro, banii au fost solicitaţi pentru organizarea unei festivități după model occidental, cu muzică, DJ, confetti, scenă, candy-bar, băuturi răcoritoare, cafea, un cort și mese de cocktail.

Deoarece în cele 10 clase de-a XII-a de la Colegiul Economic învață, în total, 248 de elevi, rezultă că directorul voia să strângă 62.000 de lei, adică peste 12.000 de euro. Doar prăjiturile urmau să coste 3.000 de euro.

Mama unui elev de-a XII-a, cofetăreasă de profesie, s-a oferit să facă prăjiturile necesare la prețul de 3.000 de lei, însă oferta ei a fost refuzată. „Directorul a spus că are deja firmele cu care lucrează: Top Sound pentru scenă, President pentru prăjituri”, a declarat o sursă pentru publicația locală.

După mai multe discuții, directorul a fost de acord să reducă prețul până la 200 de lei. Nu a acceptat propunerea elevilor ca prețul să fie redus până la un nivel mai suportabil, de 100 de lei.

El le-a mai spus că dacă nu plătesc nu vor avea dreptul să participe la înmânarea diplomelor. „Domnul director ne-a spus că, dacă nu dăm banii, ne dă diplomele prin gard și că pe scena lui nu urcăm”, a povestit un elev din clasa a XII-a, sub protecția anonimatului.

Într-o înregistrare realizată la o şedinţă cu părinţii, mama unui elev i-a spus că ceea ce face este ameninţare şi şantaj. „Nu e niciun fel de ameninţare. La urma urmei, în viaţă trebuie să te supui unor reguli. Dacă vrei, te supui, dacă nu, ieşi afară”, a replicat directorul.

Iar elevilor dintr-o clasă de a XII-a le-a spus: „Trebuie să știi că ești clasa a XII-a și să spui din timp: «Mamă, cred că o să mă coste ceva!» 200 de lei, sincer. Ce să fac cu voi, în momentul în care se termină festivitatea, vă deschidem ușa și ieșiți pe-aici? OK, dacă asta vă doriți, asta se va întâmpla!”

Directorul a mai spus că „orice activitate extracurriculară în școlile din România este plătită de părinți, ăsta e adevărul”.

Contactat de jurnaliștii de la ebihoreanul.ro, Negrean a admis că vrea să organizeze un eveniment de tip cocktail, așa cum a văzut la OHMA, școală privată de HoReCa, cu acționariat elvețian, care are sediul în vecinătatea Colegiului Economic. OHMA este o școală privată, unde taxele de școlarizare sunt de mii de euro.

Cazul de la Oradea a ajuns și în atenția Ministerului Educației. Marți, instituția a trimis la Oradea Corpul de Control al Ministerului.

Daniel Negrean este membru PNL, partid pe care îl reprezintă și în Consiliul Local Oradea.. El este director al colegiului economic din 2021, pentru o perioadă de 4 ani, post pe care l-a ocupat în urma unui concurs.

În trecut, el a avut și funcții de conducere în învățământul bihorean. În 2012, cu sprijin politic liberal, Negrean a fost numit la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de unde a fost demis, tot politic, 2 ani mai târziu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.