Coronavirus în România. Elevii cer suspendarea cursurilor în toate școlile

Foto: scoala4moreni.ro

Consiliul Național al Elevilor solicită ministrului Educației și Cercetării să suspende cursurile timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Infecția cu Coronavirus reprezintă o reală urgență națională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul țării noastre.

Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impuse suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit.

În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației.

Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România”, arată elevii într-un comunicat.

Elevii mai spun că există școli în România în care nu avem hârtie și săpun în grupruile sanitare și „nu sunt pregătite pentru a face față acestei situații tensionate”.

„Reprezentanții elevilor din România nu sunt specialiști în problematici ce țin de securitatea națională, însă, având în vedere răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, solicităm ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca o măsură preventivă absolut necesară în situația de față.
Trebuie să recunoaștem: școlile din România, în care nu avem hârtie și săpun în grupurile sanitare, nu sunt pregătite pentru a face față acestei situații tensionate. Este necesară o gestionare eficientă a situației de către Guvernul României, care să aibă ca obiectiv protejarea cetățenilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Și primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat astăzi că școlile și grădinițele ar trebui să fie închise din cauza epidemiei de coronavirus, aceasta fiind propunerea pe care o face autorităților.