Gabriela Firea: „Școlile și grădinițele trebuie să fie închise”

Foto: Youtube

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a declarat astăzi că școlile și grădinițele ar trebui să fie închise din cauza epidemiei de coronavirus, aceasta fiind propunerea pe care o face autorităților.

„Școlile și grădinițele trebuie să fie închise. Aceasta este propunerea noastră. Putem să nu închidem nicio școală, nicio grădiniță, și să așteptăm să vedem ce se întâmplă. E și această variantă susținută public. Dar putem să fim înțelepți și să închidem școlile și grădinițele”, a spus Firea într-o conferință de presă.

„Un copil nu poate fi bănuit că a stat doar în clasă. Rapiditatea cu care se poate răspândi un posibil virus este imensă. E vorba de viața oamenilor. Am văzut că multe autorități se tem să ia măsuri dure pentru că se tem să fie criticate. Eu îmi asum să fiu criticată. Punctul meu de vedere ca primar este că mai bine prevenim decât să ajungem într-o situație delicată”, a mai spus ea.

Gabriela Firea i-a sfătuit pe părinți că, dacă se va decide să se închidă școlile și grădinițele, să nu îi ducă pe copii la locuri de joacă, în mall-uri sau în săli de cinema. Pe de altă parte, primarul general a admis că „nu poate primarul general să se închidă sălile de cinema din mall-uri”.

Gabriela Firea a încercat să arate cum se răspândește virusul: „Domnul care a venit din Italia de la Roma nu a intrat imediat în izolare, s-a mai întâlnit cu niște persoane. Aflat în izolare, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica, cu prietenul fiicei. Prietena [de asemenea, depistată pozitiv la testul pentru COVID-19] și ea a fost la serviciu și s-a întâlnit cu colegii. Acei colegi au copii”.

Primarii de sector au cerut suspendarea cursurilor în toate școlile din București timp de 2-3 săptămâni.

Decizia de a închide școlile și grădinițele aparține Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Teatrele Primăriei București, închise

 

Gabriela Firea a mai spus că, în contextul în care în București există două persoane infectate cu COVID-19 (bărbatul de 49 de ani și femeia de 42 de ani), 8 persoane sunt în carantină într-o clădire pusă la dispoziție de primărie, iar alți 870 de oameni sunt în izolare la domiciliu, a decis să suspende activitatea tuturor celor 14 teatre aflate în subordine primăriei.

La cele 14 teatre se vor face doar repetiții și pregătiri, iar angajații vor fi plătiți normal.

De asemenea, au fost suspendate concertele din instituții precum Opera Comică, Centrul Municipal pentru Tineret, Arcub, Palatele Brâncovenești, Muzeul Literaturii, iar meciurile CSM se vor juca fără spectatori.

Vor fi luate măsuri „sporite pentru dezinfectare” în toate autobuzele, tramvaiele și troleibuzele STB.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.