Ce spune Biserica Ortodoxă despre Marea Moschee din România

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că nu se opun construirii unui lăcaș al unui cult religios recunoscut de statul român.

„Biserica asistă la un dialog care se poartă între două state, România și Turcia, nefiind un factor decident în această problemă.

Biserica și-a exprimat un punct de vedere când a fost consultată inițial și își păstrează același punct de vedere: Biserica Ortodoxă nu se opune construirii unui lăcaș de cult al unui cult religios recunoscut de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, potrivit Digi24.

Însă reprezentantul BOR a spus că nu s-a pus problema construirii unui așezământ pentru pelerinii români din Istanbul, „întrucât există o biserică românească acolo”.

Este vorba despre biserica „Sfânta Mucenică Parascheva”, ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu în 1692.

Proiectul construirii unei Mari Moschei în România se discută pe căi diplomtice între România și Turcia de la sfârșitul anilor `90. Tema a fost reaprinsă anul trecut, după ce Victor Ponta s-a operat la picior în Turcia.

Tot anul trecut, Guvernul condus de Ponta a decis să ofere 11.000 de metri pătrați în București, în apropiere de Romexpo, pentru o moschee cu o capacitate de 1.000 de persoane.

După această decizie au avut mai multe proteste. Mai multe persoane au îngropat porci pe terenul viitoarei moschei, au montat apoi o cruce de piatră și au făcut slujbe religioase ortodoxe încercând să convingă comunitatea musulmană să renunțe la proiect.

Recomandările editorilor GreatNews: