Prima victorie a fumătorilor: „S-a luat în calcul doar sănătatea, nu și economia”

Senatorii din Comisia juridică au fost de acord cu o serie de amendamente la legea antifumat. Pachetul de modificări a fost semnat de senatorul PNL Steliana Miron și de deputații Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase.

Una dintre cele mai importante modificări constă în faptul că fumatul ar urma să fie permis în localuri, însă în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Un alt amendament se referă la eliminarea interdicției de a fuma la terase. De asemenea, fumătorii ar urma să se poate constitui în asociații de fumători, care să poată amenaja spații speciale destinate fumatului, inclusiv cluburi sau discoteci. Modificările vor fi dezbătute în plenul Senatului, apoi vor merge la Camera Deputaților, care va decizională.

Președintele Comisie juridice, liberalul Cătălin Boboc spune că legea a luat în calcul doar chestiunile care țin de sănătate, nu și cele economice.

„De principiu, la Legea 15 pe 2016 pentru modificarea Legii 349 din 2002 sunt doar argumente de natură medicală și nu au fost avute în vedere celelalte argumente de natură economică și foarte mulți oameni dintr-o industrie, nu semnificativă, dar pe alocuri importantă în România, aceea a alimentației publice, cei mai mulți oameni pe mine m-au bombardat cu mailuri, cu sesizări, au semnalat probleme datorită aplicării acestei Legi 15/2016; cu alte cuvinte, restrângerea în totalitate a posibilității fumătorilor de a consuma astfel de produse. (…) Astăzi, Legea 15 prevede faptul că un spațiu închis are doi pereți și un acoperiș, adică dacă este o terasă pe malul mării, unde bate vântul (…), acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult”, a declarat liberalul Boboc, potrivit Știrile ProTV.

La ce vârstă se apucă românii de fumat

Fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situaţia intervievaţilor din mediul urban şi în cazul bărbaţilor.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar 49% spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini 18 ani. Proporţia respondenţilor care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaţilor din mediul urban şi al bărbaţilor, potrivit studiului IRES.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.