După porci, pe terenul „celei mai mari moschei” a apărut o cruce

FOTO: Cătălin Berenghi/Facebook
FOTO: Cătălin Berenghi/Facebook

Tânărul care a pus mai mulți porci pe terenul de lângă Romexpo, pe care ar urma să se construiască cea mai mare moschee din România, a amplasat ieri și o cruce de piatră, cu ajutorul căreia crede că va opri construirea lăcașului cultului musulmanilor. Acesta a criticat pe Facebook și Guvernul pentru faptul că a donat terenul musulmanilor.

În ceea ce privește gestul de a arunca porci pe terenul respectiv, Patriarhia Română spune că este „regretabil”.

„Patriarhia Română dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaş de cult, profanând cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee. Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect şi toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase”, transmite Patriarhia Română.

De asemenea, capii Bisericii Ortodoxe spun că resping „orice formă de discriminare și îndeamnă la respect, înțelegere și toleranță față de cei de alt neam, cultură și credință, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale”.

Cel care a pus porcii și a ridicat crucea de piatră pe terenul din lângă Romexpo, locul în care ar urma să se construiască moscheea, se numește Cătălin Berenghi și este patronul unei cafenele.

„Cutumele musulmane spun că dacă pământul pe care se doreşte ridicarea moscheii a fost spurcat cu porci sau cu rămăşiţe de porci nu mai este bun pentru asta. Eu m-am gândit să comand şapte purceluşi de lapte, i-am vopsit şi i-am lăsat să zburde pe acolo. Pe cinci i-am vopsit în roşu, galben şi albastru şi pe doi i-am vopsit în roz. Cei roz sunt consideraţi trădători de ţară. Apoi am cumpărat un porc gata tranşat de la supermarket şi l-am îngropat acolo“, a spus acesta pentru adevarul.ro.

De partea cealaltă, muftiul Murat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, a declarat că gestul respectiv „este din punct de vedere ritualic egal cu zero”, iar carnea de porc cumpărată din magazin și îngropată „ar fi fost cu siguranță binevenită pentru cantina unui cămin pentru bătrâni sau de copii”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.