Veste bună pentru tătici, îngrijorare pentru mămici

Senatorii au votat o propunere legislativă prin care concediul paternal este mărit la o perioadă de 15 zile lucrătoare. Condiția este ca tații să fi urmat un curs de puericultură.

Un studiu citat de Digi24 arată că 40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. Dacă în anii `90 româncele aveau primul copil la 20 de ani, acum vârsta medie este de 27 de ani. Potrivit sociologilor, femeile își doresc înainte de avea un copil o casă și o carieră care să le asigure un trai decent.

La începutul lunii martie, parlamentarii au votat o modificare a legii prin care mamele care stau acasă în primii doi ani de viață ai copilului vor primi mai mulți bani de la stat. De asemenea, plafonul de 3.400 de lei a fost eliminat, iar indemnizația va fi de 85% din venituri.

Venitul lunar de 85% se va calcula din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate în ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

De asemenea, în proiect se mai spune că mamele care se întorc mai devreme la serviciu vor primi un stimulent de inserție de aproximativ 500 – 520 de lei.

Însă legea ar putea suferi modificări, pentru că reprezentanții Guvernului au spus că nu există bani pentru aceste creșteri ale indemnizațiilor pentru mame, iar „parlamentarii trebuie să vină cu propuneri de finanțare”.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.