Caz șocant de sclavie în România. Oameni obligați să muncească gratis, loviți și cazați în condiții groaznice

Foto: DIICOT

Mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în centre de recuperare din județul Vrancea, erau exploatate în pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Persoanele cu handicap au fost induse în eroare, așa-zișii angajatori profitând de starea lor de vulnerabilitate.

Astfel, ele au fost transportate în Maramureș pentru a fi exploatate prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme. Persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate cu scopul de a fi exploatate cât mai mult timp.

Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost cazate în condiții necorespunzătoare, amenințate și lovite.

La data de 10 mai 2023, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Vrancea.

14 persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Maramureș, fiind suspectate că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.