Banca de semințe din România unde sunt conservate peste 2.700 de specii de plante

Foto: YouTube

La Castelul Macea, din Arad, există o bancă de semințe unde sunt depozitate peste 2.700 de plante, majoritatea exotice.

Fondată în urmă cu cinci ani, banca de semințe, realizată în urma unei investiții de peste 1,5 milioane de euro, crește de la an la an cu câte 500 de specii.

Proiectul aparține Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, în parteneriat cu Universitatea ”Corvinus” din Budapesta, cele două instituții de învățământ accesând împreună fonduri europene în acest sens.

Institutul „Colecţia de seminţe Macea” cuprinde o bancă de gene provenite de la mii de specii de plante, laboratoare de selecţie a seminţelor şi pregătire pentru păstrare a mostrelor, germinatoare şi spaţii de depozitare a seminţelor.

Tot aici, înconjurați de o grădină botanică, oamenii de știință fac cercetări în domeniul biologiei celulare și moleculare.

Semințele provin de la plantele cultivate în Grădina Botanică Macea, dar și din gospodăriile țărănești. Chiar și așa, peste două treimi din semințe aparțin speciilor exotice, care sunt cultivate în scopuri alimentare, medicinale sau decorative.

Banca de semințe din Vestul României face schimb de semințe, în fiecare an, cu peste 200 de institute și grădini botanice din 25 de țări.

La Castelul Macea există și un ierbar cu peste 12.000 de coli cu plante, legate în urmă cu mai bine de un secol.