A fost lansată prima ciclodrezină turistică din Valea Jiului

ciclodrezină valea jiului
Foto: valeajiuluiimplicata.org

Prima ciclodrezină din Valea Jiului a fost inaugurată duminică, 15 mai, pe traseul mina Lonea – fosta mină Petrila, de Clubul Montan „Floarea Reginei” din Valea Jiului.

„Este vorba de o idee de dezvoltare a căii ferate cu ecartament îngust unic (790 mm), existentă între EM Petrila (închisă) și EM Lonea (încă în funcțiune) prin introducerea unui vehicul acționat de forța umană care să circule pe această cale ferată, construită în urmă cu peste un veac. Astfel, odată cu introducerea acestor vehicule, călătorii – turiști sau localnici – vor avea posibilitatea să se relaxeze fizic, în mod activ, pedalând între localitățile Petrila și Lonea”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Reprezentanții clubului mai spun că utilizarea unor astfel de „biciclete feroviare” (velodrezine), este populară prin alte părți ale lumii. În Franța există chiar și o federație numită „Velorrails de France” cu peste 90 de trasee de cale ferată dezafectate și reabilitate, pe care circulă trenuri turistice și alte astfel de vehicule.

Clubul Montan „Floarea Reginei” intenționează să propună actualului proprietar și autorităților locale și județene ca această cale ferată să nu fie dezafectată odată cu închiderea minei Lonea, ci să fie folosită pentru dezvoltarea turismului în zonă.

ciclodrezină valea jiului
Foto: valeajiuluiimplicata.org
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.