A fost descoperit cel mai vechi desen din lume: Un porc de acum 45.500 de ani

Cel mai vechi desen din lume. Foto: sciencemag.org

O pictură rupestră veche de cel puțin 45.000 de ani a fost descoperită în insula indoneziană Sulawesi, fiind cea mai veche reprezentare a unui animal și probabil cel mai vechi desen găsit vreodată.

În regiunea indoneziană au mai fost descoperite picturi rupestre extrem de vechi. Peștera Leang Tedongnge este afaltă într-o zonă izolată, între creste, fiind la o oră distanță de cel mai apropiat drum. Este un loc accesibil doar în timpul sezonului secetos, zona fiind inundată în restul anului.

Porcul de Sulawesi măsoare 136 de centimetri pe 54 de centimetri, fiind desenat cu ajutorul pigmentului ocru roșu, având o mică creastă de păr și o pereche de colți specifică masculilor speciei.

Deasupra porcului sunt două urme de mâini. Desenul mai cuprindea alți doi porci, însă aceștia au fost păstrați doar parțial.

Pictura a fost descoperită la finalul anului 2017, însă după ce arheologii au făcut toate analizele și-au dat seama că au dat peste un desen vechi de cel puțin 45.500 de ani.

Specia de porc desenată există și azi. Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanță care se formează în mod natural în calcar.

Până de curând, cele mai vechi picturi rupestre erau considerate cele din Franța, de la Chauvet, respectiv Spania, la Altamira, unde sunt reprezentați bizoni. Desenele din Vestul Europei au o vechime de 36.000 de ani.