Fetița diagnosticată în România cu forma de hepatită încă necunoscută nu răspunde la tratatment

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Fetița diganosticată cu o formă de hepatită încă necunoscută nu răspunde la tratatment și ar putea fi transferată la Institutul Clinic Fundeni. Acum este internată la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”. Starea ei este stabilă, însă nu se îmbunătățește. Medicii au încercat noi tratamente, dar nu par a da rezultate și s-a luat în calcul inclusiv un transplant hepatic.

Mama ei a făcut analize pentru a vedea dacă este compatibilă pentru a-i dona o bucată de ficat.

Între timp, alți doi copii din România, care au 8 luni și 10 ani, sunt suspecți că au aceeași formă de hepatică din cauze necunoscute. În lume au fost înregistrate până acum în jur de 200 de cazuri. Primele au fost anunțate în Marea Britanie, apoi au mai fost descoperite și în Asia, Japonia, continentul american și Canada.

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Sunt luat în calcul mai multe cauze. Medicul Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că e că posibil ca acești copii să nu fi fost expuși de la început la adenoviruși, din cauza pandemiei.

„În general, adenovirusurile le luăm din primele luni de viață și e posibil ca această lipsă de expunere să declanșeze la unii, atunci când sunt expuși, o reacție imunitară mai puternică. O altă variantă ar fi – și se studiază, dar nu este nicio dovadă – că dacă acești copii au avut înainte coronavirus, e posibil să fi afectat, să fi lăsat niște urme în ficat sau să-l fi făcut mai susceptibil la aceste adenovirusuri. Nu e clar. Se cercetează. Sunt cazuri foarte, foarte puține și trebuie să spunem că nu au nicio legătură cu vaccinurile”, a explicat cercetătorul Mircea Iliescu.