Mic ghid pentru alegerea modelului potrivit de televizor

Astăzi v-ați decis să faceți un upgrade schimbând vechiul model de televizor cu unul nou sau poate că modelul pe care îl dețineți nu se află într-o stare optimă de funcționare. Sarcina nu este deloc una ușoară. Dacă luăm în considerare viteza cu care se mișcă piața din acest domeniu și inovațiile pe care fiecare producător le aduce în prim-plan, ne putem simți debusolați. Articolul de față își dorește să vă ajute să faceți o selecție cunoscând principalele tehnologii existente.

Alegerea modelului de televizor în funcție de rezoluție

Rezoluția televizorului este dată de numărul de pixeli care compun imaginea de pe ecran. Practic, cu cât aveți mai mulți pixeli cu atât vă veți putea bucura de o imagine mai clară. În funcție de rezoluție, televizoarele pot fi clasificate astfel:

  • HD este un o rezoluție cu 1280 pixeli pe orizontală și 720 pixeli pe verticală, format ce ne oferă un total de 921.000 pixeli
  • Full HD este un o rezoluție cu 1920 pixeli pe orizontală și 1080 pixeli pe verticală, adică un total de 2 milioane de pixeli
  • Ultra HD 4K este un o rezoluție cu 3840 pixeli pe orizontală și 2160 pixeli pe verticală, adică un total de 8,2 milioane de pixeli
  • Ultra HD 8K este un o rezoluție cu 7680 pixeli pe orizontală și 4320 pixeli pe verticală, adică un total de 33,9 milioane de pixeli

HD (720p) este o abreviere pentru „high definition” și este un standard mai vechi, întâlnit astăzi mai mult la modele de televizoarele pentru buget limitat. La momentul apariției a reprezentat o revelație deoarece venea cu o rezoluție dublă în comparație cu orice televizor analog. 

O clasă superioară de rezoluție dar care la rândul ei a fost de câțiva ani buni surclasată este rezoluția Full HD sau 1080P care oferă un total de 2,1 milioane de pixeli. Comparativ cu standardul HD, rezoluția Full HD dispunea astfel de un număr de 2 ori mai mare de pixeli. Rezoluția Full HD se pretează în mod special la ecranele de mici dimensiuni unde poate să ofere rezultate satisfăcătoare. 

Dacă însă doriți să vă bucurați de un model de televizor de dimensiuni mai mari care să nu devină în scurt timp depășit este recomandat să căutați un televizor UHD sau 4K. Trebuie specificat însă faptul că dacă standardul 4k se pretează oricărei dimensiuni de ecran, cel 8k se pretează doar ecranelor de mari dimensiuni datorită numărului mare de aproximativ 34 de milioane de pixeli. Televizoarele 8k au diagonale care pleacă în general de la 135 cm.

Pe lângă rezoluție, industria producătoare de dispozitive de entertainment oferă în prezent o gamă foarte variată de modele de televizoare cu îmbunătățiri ce vizează alte aspecte legate de fidelitatea imaginii. Indiferent de particularitățile specifice fiecărui brand, trebuie să știți că la ora actuală există două mari categorii de tehnologii care vizează ecranul, sau mai bine zis panoul de afișare: LED și OLED. Vom detalia mai jos particularitățile pe care le prezintă fiecare din cele două tehnologii de bază.

Tehnologia LCD-LED

Tehnologia LED nu a înlocui tehnologia LCD, LED fiind doar o evoluție a acesteia. Panoul LCD s-a păstrat, inovația adusă de LED (Light Emitting Diode) față de clasicul LCD fiind oferită de ledul, sau altfel spus dioda ce emite lumină, amplasat în spatele panoului de cristale lichide, ce înlocuiește tubul fluorescent utilizat la televizoarele LCD mai vechi. Odată cu trecerea timpului tehnologia LED a evoluat prin îmbunătățirea luminozității și intensității led-ului. Astfel combinația de culori: alb, roșu, verde și albastru alături de intensitatea acestora reușesc să ne ofere astăzi o paletă de miliarde de culori. Beneficiile acestora pot fi cuantificate în primul rând prin consumul scăzut de energie și dimensiuni mult mai reduse ale acestora. Un alt avantaj al panourilor pe LED este acela că pot ajunge chiar la dimensiuni de 300 inch în comparație cu OLED care datorită ecranului subțire nu poate depăși la ora actuală 88 inch (223 cm). Un minus este dat de faptul că televizoarele LED clasice nu excelează precum televizoarele OLED în privința contrastului. În sensul îmbunătățirii contrastului, există televizoare LED care folosesc tehnologia local-dimming, ce le permite să reducă intensitatea luminii în spatele zonelor întunecate ale ecranului și să mărească intensitatea ei în zonele mai luminoase.

Tehnologia OLED

Este în prezent înlocuitoarea plasmei fiind total diferită de tehnologia LED-LCD. Plasma era recunoscută atât pentru că era un mare consumator de energie cât și pentru faptu că degaja foarte multă căldură. Tehnologia OLED a rezolvat aceste probleme și avem astăzi televizoare OLED care concurează LED-urile în privința consumului de energie. Un punct forte al tehnologiei OLED îl reprezintă, așa cu am menționat mai sus, contrastul. Acesta reprezintă practic raportul dintre cei mai luminoși pixeli și cei mai întunecoși de pe ecran. Tehnologia OLED folosește o diodă electro-iluminiscentă din compuși organici care generează lumină organică. Spre deosebire de LED care a cărui panou este luminat din spate, la OLED fiecare pixel în parte generează lumină, având astfel capacitatea de a se aprinde sau stinge independent. Asta face ca ecranele OLED să fie și mult mai subțiri. De aici au apărut ecranele AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode). Avantajul grosimii ecranului oferit de AMOLED face ca acesta să fie căutat în mod special în industria producătoare de telefoane smart.

Puteți alege modele decente de televizoare din gama variată pe care o aveți astăzi la dispoziție care, deși nu include numai tehnologie de ultimă oră, poate răspunde cu succes nevoilor de zi cu zi, precum vizualizarea serialului preferat sau navigarea pe internet. Una din problemele esențiale atunci când vine vorba de tehnologii de ultimă oră este reprezentată de faptul că cel puțin momentan nu există pe plan local televiziuni care să emită 4k. Nu același lucru se poate spune în dreptul celor ce folosesc servicii de streaming precum YouTube sau Netflix unde există deja o ofertă de materiale în format 4K. În mod sigur veți alege modelul de televizor care se pretează atât bugetului de care dispuneți cât și modului în care îl veți utiliza.

Surse foto: unsplash.com