Două referendumuri organizate duminică au eșuat

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Unirea orașului Buzău cu Țintești, o comună învecinată nu se realizează, după ce, duminică, la un referendum pe acest subiect, nu s-au prezentat minim 30% din alegători în ambele localități.

Dacă la Țintești pragul electoral a fost depășit, la Buzău nu au ieșit decât 11.159 de alegători, adică 10,68% din totalul votanților.

„Dragi buzoieni, Respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top, în România”, a scris, pe Facebook, primarul Buzăului, Constantin Toma.

Asociația Municipiilor din România (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut în iulie ajutor Guvernului și partidelor parlamentare pentru susținerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

Un alt referendum care a eșuat tot din cauza prezenței scăzute la vot a fost în Codlea. Au fost chemați la urne oamenii să decidă dacă se dorește construirea unei șosele de centură a orașului.

Din totalul de 20.866 de alegători înscriși pe listele permantente, doar 10,55% au mers la urne pentru a pune ștampila pe DA sau NU la întrebarea „sunteți de acord ca artera ocolitoare a municipiului Codlea să se construiască inclusiv printr-o finanțare bancară/împrumut?”, scrie brasov.net.

Conform legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.