China anunță primul caz de infecție cu gripă aviară H10N3 la om

Gripa aviară a făcut ravagii în România la începutul anilor 2000. Foto: Pixabay

Un bărbat de 41 de ani, din provincia Jiangsu, estul Chinei, a fost confirmat ca primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, potrivit Comisie Naționale de Sănătate.

Bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și prezentat mai multe simptome. A fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.

H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut. Bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții.

În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări. Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.

Acesta este primul caz de gripă aviară la om cu tulpina H10N3, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China.

Cel mai recent, gripa aviară s-a confirmat în România, într-o fermă de păsări din Ungheni, județul Mureș, pe 6 mai. Focarul de la ferma cu 180 de mii de păsări a dus la suspendarea de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii. Suspendarea se va aplica la nivel național pe un termen de 30 de zile. De asemenea, foarte important de precizat este că e vorba despre serotipul H5N8 al gripei aviare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.