Vreți să vă mutați în Italia? Primiți 25.000 de euro din partea statului

molise italia
Biserica San Vincenzo al Volturno din regiunea Molise. Foto: sigual / pixabay.com

O regiune subpopulată din Italia le oferă celor interesați 25.000 de euro pentru a se muta acolo, relatează publicația „The Guardian”.

Regiunea Molise se află în jumătatea de sud a Italiei, și are deschidere la Marea Adriatică.

Cei care vor să se stabilească într-unul dintre satele din Molise vor primi 700 de euro pe lună timp de 3 ani (adică 25.200 de euro în total).

Există însă și două condiții: satul trebuie să aibă mai puțin de 2.000 de locuitori, iar nou-venitul trebuie să se angajeze să deschidă o afacere.

„Dacă am fi oferit bani pur și simplu ar fi fost doar un gest filantropic. Am vrut să facem mai mult, am vrut ca oamenii să investească aici. Ei pot deschide orice tip de afacere: o brutărie, un magazin, un restaurant, orice. Este un mod de a le insufla viață orașelor noastre, crescând în același timp populația”, a declarat pentru „The Guardian” Donato Toma, președintele comitetului executiv al regiunii Molise.

Toma a mai anunțat că fiecare oraș cu mai puțin de 2.000 de locuitori va primi 10.000 de euro pentru infrastructură și pentru promovarea activităților culturale.

termoli molise
Termoli, Molise. Foto: valtercirillo / pixabay.com

„Nu e vorba doar de a crește populația. Oamenii au nevoie de infrastructură și de un motiv pentru a rămâne, altfel vom ajunge de unde am plecat în câțiva ani”, a mai spus Toma.

Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia, Molise – care are o populație de 305.000 de persoane – se numără printre regiunile care au pierdut cei mai mulți locuitori în ultimii ani. 9.000 de persoane au plecat din 2014.

În anul 2018, peste 2.800 de locuitori au murit ori s-au mutat în altă parte, cu 1.000 mai mult decât în anul anterior. Nicio naștere nu a fost înregistrată în 9 dintre orașele din Molise.

castel molise
Foto: Lowell130 / pixabay.com

La nivel național, pentru prima dată în 90 de ani numărul cetățenilor italieni care trăiesc în Italia a scăzut la 55 de milioane. În perioada 2014-2018, numărul italienilor care locuiesc în țară a scăzut cu 677.000.

Potrivit experților, doi factori se află în spatele fenomenului: un declin al numărului de nașteri și o creștere a exodului tinerilor italieni către alte țări europene, în căutarea unor oportunități pe piața muncii. Aproape 157.000 de persoane au plecat din țară în 2018.

Foto: sigual / pixabay.com, Lowell130 / pixabay.com, valtercirillo / pixabay.com