VIRAL. Imagini extrem de rare cu un râs ce traversează înot Lacul Bicaz

râs lacul bicaz
Foto: Captură Ziar Piatra Neamț

Imaginile cu un râs care traversează înot Lacul Bicaz s-au viralizat pe internet.

Clipul video a fost publicat de publicația locală „Ziar Piatra Neamț”, care l-a primit de la un cititor. În imagini se vede cum râsul a traversat lacul, iar în momentul în care a ajuns pe mal a fugit rapid către pădure.

În anul 2019, în România trăiau în jur de 2.100 – 2.400 de exemplare de râs (Lynx lynxs).

Râsul este unul dintre cele mai discrete animale, el fiind văzut extrem de rar chiar și de fotografii de wild life. Unul dintre motive este acela că râsul este un animal solitar, nocturn și crepuscular. Ziua, el doarme în desișuri sau în alte locuri ascunse.

Râsul are o lungime de circa 80 – 130 de cm și o înălțime la greabăn de 60-75 de cm. De obicei, masculii au o greutate de 18-30 de kilograme, iar femelele cântăresc 8-21 de kilograme.

Vara, râsul are o blană subțire, roșiatică sau maro. Iarna, blana subține este înlocuită de una mai groasă ce are o culoare variabilă (de la gri-argintiu la maro-gri). De regulă, blana este acoperită de pete negre, în vreme ce gâtul și bărbia râsului sunt acoperite de blană albă.

Râșii se hrănesc cu iepuri, marmote, veverițe, șoareci, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare sau cerbi.

Vă recomandăm și:

Animale sălbatice din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.