Vinerea Mare zi liberă. Românii ar putea avea o nouă zi liberă, după ce senatorii au votat ca Vinerea Mare să fie sărbătoare legală nelucrătoare.
Legea de modificare a Codului Muncii a trecut astăzi, 21 februarie, de Senat, iar Camera Deputaților este cameră decizională.
„Inițiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și, astfel ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte (sic) Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
„După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcătului strămoșesc, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru”, continuă expunerea de motive.
Vinerea Mare zi liberă în alte țări europene
Conform documentului, Comisia Europeană a stabilit la începutul anului 2017 sărbătorile legale pentru instituțiile Uniunii Europene. În 2018, sărbătorile legale pentru instituțiile Uniunii Europene vor fi cele stabilite pentru Bruxelles și Luxemburg:
„Cu privire la situația privind sărbătorile legale, în statele membre ale Uniunii Europene, Vinerea Mare este zi de sărbătoare, în următoarele state: Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Cipru, Luxemburg, fiind o zi oficială de sărbătoare”, se mai arată în expunerea de motive.
Vinerea Mare zi liberă – inițiativa a trecut de Senat
„În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 țări dintre cele 28 ale Uniunii Europene, deci, în majoritatea țărilor. În România Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru care au între 16, 17 zile de sărbătoare legală”, mai spun inițiatorii.
„Astfel (…) și în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, continuă expunerea de motive.
Potrivit hotnews.ro, legea a trecut de Senat cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.
Proiectul de lege a fost inițiat de senatori și deputați de la mai multe partide (UDMR, PSD, PNL).
Vinerea Mare zi liberă. Ce alte sărbători nelucrătoare au românii
Conform Codului Muncii, în România există la ora actuală urrmătoarele sărbători legale declarate zile nelucrătoare:
– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– prima și a doua zi de Paști;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima și a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima și a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Vinerea Mare zi liberă. Ce alte sărbători nelucrătoare au apărut în ultimii ani
În ultimii ani, românii au beneficiat de introducerea a numeroase noi sărbători legale nelucrătoare.
Ultima zi declarată sărbătoare legală nelucrătoare în România a fost 1 iunie, Ziua Copilului. Legea a intrat în vigoare pe 21 noiembrie 2016, iar pentru prima dată românii au stat acasă de 1 iunie anul trecut, în 2017. Legea li se aplică tuturor românilor, indiferent dacă au sau nu copii.
Tot în 2016 parlamentarii au votat și ca ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, să devină sărbătoare legală nelucrătoare. În septembrie 2016, Camera Deputaţilor a adoptat legea de modificare a Codului Muncii cu 209 voturi ”pentru”, 4 ”împotriva” şi două abţineri. Pentru prima dată, 24 ianuarie a fost zi nelucrătoare în anul 2017.
Începând din 2012, ziua de 30 noiembrie, când creștinii îl sărbătoresc pe Apostolul Andrei, este și ea sărbătoare legală nelucrătoare pentru toți românii. În tradiția ortodoxă, Apostolul Andrei este cel care i-a creștinat pe strămoșii românilor.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: