Un tânăr și-a scris CNP-ul pe picior crezând că va muri pe munte. Apel al salvamontișilor: „Nu vă mai puneți viețile în pericol”

cnp munte
Sursa: Cristian Toma (Facebook)

După ce un tânăr de 21 de ani, epuizat fizic, a fost salvat în Munții Făgăraș de pe traseul spre Vârful Moldoveanu, Cristian Toma, șeful Salvamont Argeș, face un apel ca oamenii să nu își mai pună în pericol viața pe munte.

„Oameni buni! Vă rog, nu vă mai puneți viețile în pericol! Aseară, după cum știți, am intervenit să recuperăm un grup de tineri cu vârste cuprinse între 20 și 29 ani, necunoscători ai zonei montane unde mergeau pentru prima oară. La un moment dat, unul dintre ei nu a mai putut continua. A alertat echipele Salvamont Argeș care s-au pus imediat în mișcare pentru a-l salva.

În timpul cât a stat singur pe munte, părăsit de colegii de grup, s-a gândit numai la faptul că va muri și nu va mai fi găsit, îl mănâncă animalele sălbatice, etc. Și-a scris cu marker pe picior CNP-ul, numele și numărul de la mașină în speranța că dacă cineva îl va găsi să știe „cine a fost”. Dragi părinți, aveți grijă de copii! Sunt tineri, teribiliști, dar este foarte trist să aflați de la noi că, Doamne ferește, nu mai sunt în viață!”, a scris Toma pe rețeaua de socializare Facebook.

Joi, 21 iulie, Salvamont Argeș a fost alarmat prin Dispeceratul Național Salvamont, de un tânăr de 21 ani, epuizat fizic și fără lanternă, care se afla pe traseul principal de creastă al munților Făgăraș, la două ore de mers de la zona „La trei pași de moarte”.

Ca echipă de prim răspuns a fost trimisă patrula de la Cota 2000. Odată ajunși la victimă, salvatorii montani au aflat că grupul era format din 5 tineri și că 4 dintre ei au continuat deplasarea spre Moldoveanu deși niciunul nu avea lanternă și nu fuseseră niciodată pe munte.

Tinerii plecaseră de la Bâlea la ora 13.00 cu gândul de a ajunge pe vârful Moldoveanu și de a se și întoarce în aceeași zi.

Cel epuizat fusese lăsat pe traseu, cu folie de supraviețuire pe el. Doi salvatori din Baza Cota 2000 l-au coborât de pe munte, iar ceilalți salvatori au mers până la cabana Podragu pentru a-i recupera pe ceilalți 4 tineri.